Avto
10 ogledov

Rešilna vrv vsakega voznika

Varnostni pas Shutterstock
Bi radi živeli dlje? Potem se v vozilu vedno pripnite, ne glede na mesto sedenja.

Policisti po Sloveniji danes začenjajo izvajati evropsko usklajen nadzor nad uporabo varnostnih pasov v vozilih, poostren nadzor nad uporabo varnostnih pasov pa bodo nadaljevali še teden pozneje, torej med 17. in 28. marcem. S tem želijo vplivati na zmanjšanje števila mrtvih in hudo telesno poškodovanih ter na povečanje uporabe varnostnih pasov.

Uporaba varnostnega pasu je namreč zelo pomemben dejavnik, ki vpliva na posledice prometnih nesreč, "zato bi radi z represivnimi in preventivnimi aktivnostmi policije vplivali na udeležence cestnega prometa, da na predpisani način uporabljajo varnostne pasove", so sporočili s policije.

Še vedno skrbi delež hudo poškodovanih in smrtnih žrtev udeležencev v avtomobilih in drugih vozilih, ki med nesrečo niso uporabljali varnostnega pasu. Največkrat so med izgovori kratke razdalje, a večina nesreč se zgodi prav v okolju, ki ga sicer voznik dobro pozna. Posebej pomembno je, da so pravilno privezani tudi potniki na zadnjih sedežih, saj lahko ob morebitnem trku poškodujejo sebe in preostale potnike v avtomobilu. Starši in skrbniki pa morajo posebno pozornost nameniti doslednemu in dovolj trdnemu zapenjanju otrok med vožnjo, ki morajo seveda sedeti na starosti in teži ustreznih otroških sedežih.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.