Avto
24 ogledov

Vaš glas je njegov ukaz

Ford C-max grand Andrej Leban
Žurnalov družinski avto leta 2011 ford C-max prinaša poleg vseh že znanih novosti, tudi zavidljiv multimedijski sistem. Testirali smo model, ki ni vseboval navigacije, kar pa ne pomeni, da z njim nismo bili zadovoljni. Nasprotno. Glasovni nadzor nas je prepričal.

Stereoradio/CD-predvajalnik s 3.5” zaslonom omogoča, z nekoliko privajanja, popolno kontrolo nad multimedijskimi funkcijami avtomobila. Poleg multimedijskih informacij so preko zaslona dostopne tudi informacije za samodejno parkiranje avtomobila, vizualna opozorila pri pomočniku za vzvratno vožnjo in zaznavanje preprek okoli avtomobila.

Najnovejši Fordovi modeli pa omogočajo kontrolo notranje elektronske, predvsem multimedijske opreme kar preko glasovnih ukazov. Ob desni strani volanskega obroča je dovolj velika "ročica", kjer aktiviramo pripravljenost sistema na sprejem ukaza. Možnosti je veliko – od kontrole klimatske naprave in hitrosti vrtenja ventilatorja do predvajanja glasbe in izbire zunanje naprave kot tudi podajanja glasovnih ukazov preko Bluetootha vašemu mobilnemu telefonu. Če vaš mobilni telefon podpira prepoznavanje glasu, lahko opravljate vrsto različnih, za avto zelo koristnih prostoročnih opravil.

Ford C-max grand | Avtor: Andrej Leban Andrej Leban
Multimedijski sistem

Osnova vsakega novega avtomobila sta CD-predvajalnik in radio, ki sta bila pri testnem modelu standardna in nista izstopala. Smo se pa zato predvsem osredotočili na povezavo z zunanjimi napravami (AUX) ter telefonom.

Zunanje naprave je možno priključiti preko treh različnih načinov, in sicer preko Line-in načina, USB-ja, ki podpira tudi vse naprave z malo začetnico "i" kot tudi ostale MP3-predvajalnike ter najbolj zanimivo Bluetooth povezavo za prenos glasbe. Line-in in USB-vtiča se skrivata pod naslonjalom za roko, kjer je dovolj prostora tudi za več naprav hkrati.

Line-in način omogoča predvajanje glasbe preko navadnih MP3-predvajalnikov in mobilnih telefonov. Problem pri takem načinu je slaba kontrola predvajanja vsebin, še posebej, če je naprava skrita v predalu. Možnosti kontrole in informacije o trenutno predvajani glasbi so na voljo le preko zunanje naprave.

USB-način pa po drugi strani omogoča popolno kontrolo, pregled po vsebini ter informaciji predvajanega, poleg tega pa današnji "ključki" ne zasedejo ravno veliko prostora.

Ford C-max titanium 1,6 EcoBoost (110kW) | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Bluetooth

Predvajanje vaše najljubše glasbe še nikoli ni bilo tako enostavno. Vstopite v avto, izrečete določene glasovne komande in vaša najljubša glasba se že predvaja, avtomatsko iz vašega telefona. Imate tudi možnost glasovnega vklopa preskoka skladbe, naključnega predvajanja in glasnosti. V primeru klica pa je telefon že pripravljen za uporabo. Prav tako lahko v vsakem trenutku vklopite glasovni ukaz za klic in že se dogovarjate s prijateljem za kavo.

Seveda pa moramo opozoriti, da se glasovne ukaze izgovarja v angleškem jeziku, prav tako sistem v primeru glasnih potnikov ne bo vedno zaznal tistega, kar od njega pričakujete. V takem primeru ponujajo novi fordi dovolj pomožnih ročnih komand, preko katerih lahko na tradicionalen način opravljate celotni multimedijski sistem.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.