Avto
9386 ogledov

Vas jezijo gajbice? To lahko naredite!

Gajbice Bralec
Predpisana globa za posameznika je tisoč evrov.

"Tako si dovolijo rezervirati pred vhodom v Botanični vrt Univerze na Ižanski cesti v Ljubljani na javnem parkirnem prostoru, kjer je dovoljeno parkiranje do dve uri," je ogorčen bralec. 

Patrulja Mestnega redarstva MOL je po tem, ko smo jim poslali fotografijo, opravila ogled lokacije, a v času nadzora ni zaznala kršitev. "Na kritičnem delu omenjene lokacije bomo tudi v bodoče periodično izvedli nadzore," napovedujejo. "V primeru zaznanih kršitev tudi ustrezno izvedli ukrepe skladno s pooblastili."

Zakon o cestah določa, da je na javnem cestišču prepovedano "nasipati zemljišča ali nameščati kakršnekoli predmete, ki bi lahko ovirali ali onemogočali nemoteno in varno odvijanje cestnega prometa", sem pa spadajo tudi parkirna mesta ter oviranje njihove uporabe. "To velja zgolj za javne površine," poudarjajo pri MOL. "Za tovrstne prekrške je za kršitelja – posameznika predpisana globa v višini tisoč evrov."

Obvestite policijo in redarstvo

Razlagajo, da v takšnih primerih, kot je opisan zgoraj, opravijo ogled kraja in ukrepajo skladno z ugotovitvami. "Če je mogoče kršitelja ugotoviti z bodisi na kraju bodisi z zbiranjem obvestil, se prične s postopkom o prekršku," poudarjajo pri MOL. "Ob tem o oviri nemudoma obvestimo tudi upravljavca ceste, ki jo odstrani."

Tovrstnih pritožb v primerjavi z drugimi področji nadzora parkiranja sicer pri Mestnem redarstvu ne prejmejo veliko. "Občanom svetujemo predvsem to, da se ne zapletajo v konflikte z osebami, ki so te predmete namestile, saj lahko tak konflikt hitro eskalira v kršitev javnega reda in miru," pravijo pri MOL. "O tovrstnih predmetih naj obvestijo organe, pristojne za obravnavo tovrstnih kršitev, policijo ter pristojna redarstva."

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 5
  • Avatar Leon
    Leon 08:45 19.maj 2018.

    Zakon o cestah določa, da je na javnem cestišču prepovedano "nasipati zemljišča ali nameščati kakršnekoli predmete, ki bi lahko ovirali ali onemogočali nemoteno in varno odvijanje cestnega prometa" , sem pa spadajo tudi parkirna mesta ter oviranje njihove uporabe. "To ...prikaži več velja zgolj za javne površine," NI KJER NE OMENJAJO PLOČNIKOV ,KOLESARSKIH STEZ ,ZELENIC ..........TAM JE DOVOLJENO PARKIRANJE ! MARIBOR JE VZORČEN PRIMER TEGA .