Avto
3943 ogledov

Velik nakup: Tako so se na Darsu pripravili na prvi sneg

sneg Anže Petkovšek Snežne razmere na cestah in pločnikih v Ljubljani.
Kupili so 30 novih tovornih vozil.

Od danes so na cestah obvezne zimske pnevmatike in druga zimska oprema. 

Zimske službe na Darsu so na prvi sneg dobro pripravljene, je danes zagotovil vodja zimske službe Zvonko Hribernik. Voznike pa je pozval, naj se na vožnjo odpravijo samo z vozili ustrezno zimsko opremo, način vožnje pa naj prilagodijo voznim razmeram, prav tako varnostno razdaljo. Ob prometnih konicah in ob intenzivnem sneženju naj se nenujnih poti izogibajo, je dodal.

Za prevoznost in varnost na slovenskih avtocestah bo sicer v vseh izmenah skrbelo 470 sodelavcev, vzdrževalcev avtocest in hitrih cest, z okoli 200 tovornimi in specialnimi delovnimi vozili, opremljenimi s plugi in posipalci. Za letošnjo sezono so kupili 30 novih tovornih vozil.

Na Darsu so zapolnili skladišča soli, trenutno je na razpolago skupno okoli 19.400 ton soli, poleg tega je na zalogi tudi 507.000 litrov kalcijevega klorida za preprečevanje nastanka poledice.

Zimska oprema je v Sloveniji obvezna med 15. novembrom in 15. marcem. 

Poleg tega na Darsu svetujejo, naj bo pozimi v vozilu vedno nekaj toplega – rokavice ali odeja, ne pozabite pa tudi na strgalo za led ter snežno lopato.

Opozarjajo tudi na nove metlice brisalcev.

"Stara ljudska modrost pravi, da pred zimo tesnila vrat namažemo z glicerinom, da ne bodo vrata zamrznila, ključavnice na vratih in pokrovu prtljažnika pa občasno namažimo z WD 40. Prav tako preverimo količino vode v posodi za močenje vetrobranskega stekla ter jo napolnimo s sredstvom proti zmrzovanju. Ker se med vožnjo pozimi temperatura še bolj zniža, s sredstvom proti zmrzovanju ne varčujemo," so ob uradni otvoritvi sezone zimskih pnevmatik opozorili na svoji spletni strani.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 5
  • Avatar omega_v6
    omega_v6 22:09 15.november 2023.

    Grem stavit,da jih bo sneg zopet presenetil seveda,če ga ne bo jih ne more presenetit!!

  • Avatar Anion6anion
    Anion6anion 17:24 15.november 2023.

    Koliko ja Snežič pokasiral. Ker pri tem poslu s snegom je pa Snežič gotovo upravičen do provizije.

  • Avatar Anion6anion
    Anion6anion 17:23 15.november 2023.

    Spet se bodo novinarji kazali pred kupi soli in nek plačanec Darsa bo zagotavljal na gram natančno številko koliko posipnega materiala imajo, samo ne vejo kdaj in kje ga uporabit.😜