Avto
8977 ogledov

Velika Googlova novost za avtomobiliste

Google Android Google
Google je predstavil naslednjo generacijo svojega vmesnika, ki napoveduje novo dobo uporabe avtov.

Google je predstavil Android 12, ki med drugim prinaša funkcionalnost preobrazbe mobilnika v digitalni ključ za odklepanje in zagon avtov. 

Naslednja generacija vmesnika za uporabo v avtomobilih je tako prelomna, saj Google po vzoru Appla uradno vstopa v svet še tesnejše povezave mobilnikov in avtov. Pri tistih avtomobilskih znamkah, ki bodo to strojno ter programsko omogočile, bo tako telefon povsem dovolj za odklepanje in zaklepanje avta, pa tudi zagon. 

Tehnologija odklepanja bo glede na sporočeno z Googlove konference I/O očitno delovala na dveh nivojih. V prvem primeru, ko ostane mobilnik kar v žepu, bo povezava potekala po tehnologiji UWB, ki je proizvajalci avtov že uporabljajo za varno komunikacijo med napravami in avtom. V drugem primeru pa se uporablja tehnologija NFC, ki je razširjena na primer za plačilne storitve in je za varnost prav tako zelo dobro poskrbljeno. Takrat bo zadostovalo, da se z mobilnikom dotaknete kljuke vrat, kjer je avtomobilov sprejemnik. 

Google Android | Avtor: Google Google

Dodatna uporabna vrednost Googlovega ključa bo, da ga bo mogoče po želji deliti s svojo družino ali prijatelji kar prek telefona.

Android 12 bo uradno na voljo proti v drugi polovici leta, lastniki določenih telefonov pa ga lahko že prej preizkusijo v beta različici. 

Prinesel bo močno osvežen vmesnik z novimi ikonami, barvami in animacijami, veliko bo možnosti osebnih nastavitev. Obljubljajo hitrejše delovanje menijev ter večji nadzor nad zasebnostjo oddajanja podatkov.

Nekateri proizvajalci lastnikom že omogočajo, da prek posebnih aplikacij omogočajo odklepanje in zagon avta. A velikana Google in Apple vsak v svojem operacijskem sistemu zdaj omogočata te funkcionalnosti na precej poenostavljen način, brez potrebe po zagonu dodatnih aplikacij.

Funkcija Googlovega digitalnega ključa sicer ne bo splošno dostopna, vsaj na začetku bo na voljo le za določene telefone hišne znamke Pixel in Samsungov Galaxy. Najprej bo mogoče odklepati avtomobile znamke BMW. 

Google in Samsung sta del širšega konzorcija, v katerem so tudi Apple, BMW, Volkswagen, General Motors, Hyundai in Honda, njihov namen pa je standardizacija povezljivosti med napravami in vozili.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • anne0 17:19 03.junij 2021.

    Zanesljiva in resna kreditna ponudba. Z veseljem vam bomo pomagali pri posojilih med posamezniki, če ste resnični. V partnerstvu smo z ljudmi v dobri veri, ki so vam na voljo 24 ur na dan in 24 ur na dan, da ...prikaži več se odzovejo na vaše klice in pritožbe. Naše ponudbe posojil se gibljejo od 1.500 do 50.000 EUR s stopnjo 2%. Zadevno dobroimetje se povrne "v obdobju od 12 do 360 mesecev, odvisno od zahtevanega zneska". Upoštevajte, da delamo v vaše zadovoljstvo, eledgefinance@gmail.com prisrčno

  • Micheal_Brodie 14:55 24.maj 2021.

    Odkar sem začel delati na spletu od doma, zaslužim 95 USD na uro. Neverjetno, edino kar potrebuje je enostavno tipkanje in dostop do interneta. Začel sem tukaj .......... >>>>>>> 𝐖𝐰𝐰.𝑬𝒓𝒐𝑷𝒓𝒐𝒇𝒊𝒕.𝐜𝐨𝐦