Avto
31451 ogledov

Velika novost glede vozil v naših avtošolah

Šola vožnje avtošola Profimedia
V predlogu direktive o vozniških dovoljenjih smo našli zanimivo novost.

Predlog sprememb direktive o vozniških dovoljenjih prinaša veliko sprememb. Pisali smo že o tem, da bomo vozniki po potrditvi končnega predloga in sprejemu v nacionalne zakonodaje imeli možnost pridobitve digitalnega vozniškega dovoljenja, ki ga bomo imeli s seboj kar na pametnem telefonu. Ali pa o tem, da bodo države učinkovito kaznovale težje prekrške, ki bi jih naredili prek meje. Novost bo tudi meja 70 let starosti, pri kateri bo moral imetnik obvezno opraviti zdravniški izpit.

Asistenčni sistemi polsamodejna vožnja | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Zanimiva sprememba se dotika avtomatskih menjalnikov pri avtih, ki jih predlog uredbe posebej izpostavlja. Ta tip menjalnikov je v zadnjih letih pri novih avtih postal prevladujoč kot posledica vse več vgrajenih asistenčnih sistemov. S prehodom na hibridna in baterijska vozila pa bo šel ročni menjalnik dokončno iz vgradnje. Težava je, da velika večina šol voženj po EU trenutno še vedno uporablja predvsem vozila z ročnim menjalnikom, saj zdajšnja pravila za pridobivanje izpita onemogočajo vožnjo avta z ročnim menjalnikom, če je kandidat opravljal izpit z avtomatikom (koda 78). Iz tega razloga tudi praktično še ni električnih avtov v flotah avtošol.

BMW M850i | Avtor: Saša Despot BMW M850i Saša Despot

Predlog nove direktive je razlikovanje med menjalnikoma precej poenostavil. Dovolj bo, da bo kandidat v času izobraževanja opravil sedem ur vožnje z ročnim menjalnikom, vse ostalo z izpitom vred pa bo lahko vozil z avtomatikom. Po pridobitvi izpita se bo štelo, da lahko vozi tudi ročni menjalnik in se kode 78 ne bo vpisalo v vozniško dovoljenje.

Kot nam je povedal vodja AMZS šole vožnje in inštruktor varne vožnje Manuel Pungartnik, je obljubljena novost zelo dobrodošla. "Vsekakor je to dober korak prilagajanja učenja v šolah vožnje tehnološkemu napredku v avtomobilski industriji," je povedal. A hkrati je previden v optimizmu: "Bomo videli, kako bo Slovenija to implementrirala v svojo zakonodajo."

andrej.leban@styria-media.si

Komentarjev 6
  • Boschtjan Zupanchich 19:25 29.april 2023.

    In avtomatske menjalnike NUJNO PPREPOVEDATI, razen morda tistih, pri katerih se lahko tudi ročno izbira prestave, bi še lahko pogojno dopustili !!! ! !!! Aaamennn !!! ! !!!

  • onxxx 19:23 29.april 2023.

    Pri 70 letih bo moral obvezno opraviti zdravniški izpit? Daj malo glej kakšne prbijaš.

  • ico8 17:19 29.april 2023.

    Aha, placilo ur je vazno in ne prakticno znanje, vi, lopovi z roko v nasem zepu!