Avto
20 ogledov

Verige vsaj v prtljažnik

Verige uporabljamo le, kadar zimska pnevmatika ob stiku s podlago nima več zados Žurnal24 main
Obvezna oprema. Kadar močno sneži, zimske pnevmatike niso več dovolj.

“Vremenske razmere vožnjo pozimi zelo otežujejo, vidljivost je slabša, bistveno slabši je tudi oprijem pnevmatik z asfaltom,” opozarja inštruktor varne vožnje Miro Kacin in dodaja: “Zimske pnevmatike tako velikokrat ne predstavljajo zadostne zimske opreme, predvsem ne med močnim sneženjem.”

Ključna prava velikost
Pri verigah je ključno, da njihova velikost ustreza pnevmatikam na vozilu. Če imate pri hiši več vozil, ki jih ne uporabljate istočasno, je zato dobrodošlo, če kupite takšne verige, ki se bodo prilegale čim več različno velikim platiščem.

120 evrov znaša kazen, če med 15. novembrom in 15. marcem na vozilu nimate primerne zimske opreme. Če pri tem še ovirate promet, vas lahko doleti globa 400 evrov.

Pri verigah je poleg tega pomembno, da jih je čim preprosteje namestiti.

Z verigami le po snegu
Čeprav so na trgu tudi verige, ki omogočajo vožnjo tudi po samo razmočeni ali celo suhi podlagi, jih je dobro uporabljati le, če je na cesti dovolj snega. Vselej upoštevajte tudi na izdelku navedene hitrostne omejitve. Če klasične verige (tudi plastične) uporabljate po le razmočeni podlagi, jih lahko uničite, škodite pa tudi cesti in svoji denarnici, saj vas lahko policisti za tako vožnjo oglobijo s 120 evri. Če pri tem še ovirate promet, pa vam grozi kazen 400 evrov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.