Avto
14 ogledov

Video: Audi A1 zna med ovinki

Audi A1
1/59
Žurnal24 main
Vnovičen Audijev poskus vstopa na trg majhnih avtomobilov ima veliko več možnosti za uspeh kot pred leti A2, ki je na trgu pogorel, med drugim zaradi (pre)visoke cene.

Slednja sicer pesti tudi novega najmanjšega audija, ki pa je kljub temu veliko bolj prestižen, samosvoj in tehnično bolj napreden kot njegov predhodnik. Novinec pa ponudi veliko športnega talenta pri zmogljivostih in športnih lastnostih, dizelski motor pa je lahko obenem tudi še zelo ekološki.

LED diode in kontrastna loka

Oblikovno je A1 značilen Audijev predstavnik, saj ima na prednjem koncu izrazito in sedaj že tipično motorno masko, v celoti obdano s kromom, ki se zajeda globoko v odbijač, na straneh pa dinamično oblikovana svetila, ki sledita konturam oblike LED diod. Te najdemo tudi na zadnjem koncu, ki pa je manj skladen kot prednji del. Na boku pa poglede nase lepita kontrastna strešna loka, ki žal zahtevata doplačilo.


    
Prostorno zadosten, opremsko niti to ne
Notranjost je tako kot zunanjost nepričakovano sveža (za znamko v vprašanju) in predvsem samosvoja. Veliko stikal je novih, medtem ko je MMI in temu namenjen zaslon informacijsko in tudi po izgledu skoraj tako bogat kot v A (žal pa je tudi podobno drag, kar je za ta cenovni razred vseeno preveč). Za povprečnega se je izkazal audio sistem, ki predvsem globokih basov ne zmore proizvajati dalj časa, brez neuglednega pokanja. V prvi je prostora dovolj, sedenje na dovolj školjkastih sedežih pa je športno in udobno obenem. Povsem druga zgodba je druga sedežna klop, ki je predvsem zasilna, predvsem zaradi preveč pokončno postavljenega naslonjala, prostor za kolena je tu celo manj pereč problem. Prtljažnik z 270 litri ne preseneti, je pa res da tudi ne razočara, saj je v zgornji razredni polovici. Obdelava je dobra, prilagodljivost zadostna, moti le velika stopnica za odprtino, ki je kljub dodatnim notranjim lučem, ki pri odprtem prtljažniku opozarjata voznike o vaši poziciji, dovolj velika. Opreme je dovolj, saj paket ambition ponuja vse, kar potrebujete, doplačilom pa se kljub temu ne boste mogli izogniti. Testnikova cena je z nekaj dodatki hitro zrasla za šest tisočakov, pa še ne vsebuje usnja ali česa podobno potratnega. Med uporabne dodatke štejemo ksenonska svetila, ki jih ob nakupu dopolnjujejo prej omenjene LED diode in MMI vmesnik, med manj uporabne, a potrebne pa kontrastna strešna loka, 17-palčna lita platišča in dodatno zatemnjena stranska stekla. Sedaj pa pridemo do slabosti. Med pomanjkjlivosti tako štejemo dejstvo, da kozmetična ogledalca niso osvetljena, ob postavljenem naslonjalu za roke pa je tudi težko zapeti varnostni pas, saj je prostora resnično malo. Nekoliko moti tudi preglednost, zaradi česar je še bolj bodlo v oči, da testnik ni imel dodanih nikakršnih parkirnih pomagal.

Všečna motor in podvozje
1.6-litrski dizel je povsem kos nalogi, ki jo opravlja, je pa res da športna podoba obljublja še več. Kljub temu daje dovolj dober kompromis med športnostjo in udobjem, saj je motor dovolj zmogljiv tudi za prehitevanja pri potovalni hitrosti na avtocesti, obenem pa je lahko pri zmerno težko nogi konkreten šparovček. Nekoliko moti le dejstvo da ima drugače dovolj hiter in natančen menjalnik zgolj pet prestav, podvozje pa je zelo športno naravnano, zaradi česar na slabše trasiranih cestah trpi udobje. Se pa A1 zaradi tega odkupi na ovinkastih cestah, kjer je pri dinamični vožnji zelo lahko vodljiv in dolgo nevtralen, dopušča pa več voznih užitkov, kot pričakuješ od tega vozila. Svojega težkega konkurenta sicer težko zasleduje, ampak to ni domena podvozja, ampak zaloge konjenice. Ki še ni zadostna obliki in zmogljivostim podvozja ter vzmetenja, ki bi prenesla še veliko več moči. Tako z veliko mero anticipacije pričakujemo različico S1, ki bo z 1,4-litrskim turbakom odnesla tudi te pomisleke. Ima pa 1.6-litrski dizel še en velik argument za nakup, in sicer porabo. Ta je ugodna v praktično vseh režimih, saj se giblje od 6 pa do 7,5 litra plinskega olja, izrazito priganjanje pa jo kvečjemu približa osmim litrom in ne več.

Cena pa je povsem druga zgodba. Osnovnih 20 tisočakov je enakovrednih vsaj številko večjemu modelu s prav tako dizlom v nosu, z dodatki pa se razlika še poveča na dve številki večji model. Ampak to je premium segment, v katerem cena igra vsaj sekundarno vlogo in glede na vse A1 ponudi veliko oblikovne in vozne vsebine za specifično publiko. Ta je sicer dokaj redka, kljub temu pa zadostna, da se za tržni uspeh novega najmanjšega audija ni za bati.

Podatki o vozilu: (Audi A1 1.6 TDI ambition)
Motor: 1.598 cm3
Vrsta: štirivaljni vrstni dizelski
Moč: 77 kW (105 KM)/pri 4.400 vrtljajih na minuto
Navor: 250 Nm/ pri 1.500 vrtljajih na minuto
Poraba: 6,3 litra/100 km, 103 gramov CO2
Zmogljivosti: 190 km/h, 10,5 sekunde od 0-100 km/h
Mere (DxŠxV) (v mm): 3.954x1.740x 1.416, medosna razdalja 2.469, prtljažnik (v litrih): 270
Cena: 23.300/26.360 EUR

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.