Avto
120 ogledov

Video: Bili so sredi tornada in preživeli

Ekipa lovcev na tornado je v svojem močno predelanem vozilu posnela verjetno sploh prvi tovrstni video na svetu o dogajanju znotraj tornada.

Tornadi so zelo nevaren pojav. Tako nevaren, da je v vrtincu pred dnevi umrl celo eden njihovih največjih poznavalcev Tim Samaras. Zato se zdi ideja, da se z avtomobilom zapelješ na njegovo pot in čakaš, da bo šel čez tebe, še toliko bolj nora. A prav to je storila ekupa snemalcev s posebej predelanim tovornjakom.

Sean Casey je znani snemalec IMAX filmov, torej takšnih za zares velikanska filmska platna. Pred nekaj dnevi, ko so ameriške planjave bičali tornadi in jemali življenja ter premoženje, je v zvezni državi Kansas s svojo tročlansko ekipo naletel na vrtinec, ki naj bi po projekcijah prečil ravno njihovo pot. Ekipa je dočakala nevarni trenutek, na katerega so čakali tako dolgo. 

Sledilo je pet minut divjanja narave, ki mu človeško oko tako od blizu še ni bilo priča, vsaj ne tako, da bi priče preživele. Kamera iz vozila je posnelo dogajanje, ko je vrtinec popolnoma objel vozilo. Hrušč je bil nepopisen, okoli vozila so letele razbitine, instrumenti na strehi pa so kazali moč vetra 280 km/h, dokler jih ni vrtinec potrgal. Odprlo jim je celo strešno loputo, tako da je v vozilo priletel večji kos lesa, vetrobransko steklo, sicer odporno celo na strelno orožje, je počilo. Vsako drugo vozilo bi že zdavnaj posrkalo in gotovo pustilo katastrofalne posledice na posadki, a je bil njihov tovornjak pripravljen. Imel je namreč posebne ščite, med drugim pa tudi napravo, ki ga je dobesedno zasidrala ob tla.

Glede na podatke je bil tornado, ki so mu bili priča, kategoriziran z močjo EF-3 ali EF-4. To pomeni, da je so v njem pihali vetrovi z močjo od 240 pa vse do 300 km/h. Lestvica ima sicer pet stopenj, tornado EF-5 je pred dnevi dobesedno zravnal predmestje Oklahome Cityja.

Komentarjev 1