Avto
42 ogledov

Video: Citroën C3

Citroën C3
1/44
Žurnal24 main
Kompletno opremljeni C3 se lahko spogleduje že skorajda s premium razredom. Tudi po ceni, ki je v primerjavi z vstopno izvedenko takorekoč podvojena.

Pod drobnogled smo vzeli različico HDi90 z najvišje postavljeno opremo exclusive, ki ji je uvoznik dodal še navigacijo, vpadljiva 17-palčna platišča in paket za varnost. Kritike vredno, a šele s slednjim avtomobil dobi ESC, v paketu je sicer tudi tempomat z omejevalnikom hitrosti. Zenith panoramsko steklo, ki je že postalo sinonim nove "trojke", je v opremi exclusive standardno, tako kot obilica zunanjega in notranjega kroma, ki ga je deležen tudi volanski obroč. V vse bolj mrzlih jutrih slednje niti ni tako dobrodošlo.

Navigacija s tako velikim in uporabnim zaslonom je še vedno velika redkost v tem velikostnem razredu. Osrednjo konzolo je lično obdajala piano črnina, ki pa so jo odtisi prstov in prah hitro zapackali. Hvalimo enostavno upravljanje s klimatsko napravo.

Zenith vetrobransko steklo s 108-stopinjskim pogledom v nebo je impresivno tako od zunaj, kot od znotraj, je pa na njegov račun manj udobja, s tem mislimo na senčnike brez ogledalc ali manjkajoča držala za roke. Resnici na ljubo je treba dodati, da bo v sončnih dneh zenith večinoma ostal zastrt.

S turbino podprti dizel se izkaže z zmerno porabo okoli šestih litrov v kombiniranem ciklu, avto z njegovo pomočjo doseže 182 km/h končne hitrosti, do vklopa turbine pa je vožnja lenobna. Ob preudarjanju glede izbire dizla napram 2.000 evru cenejšemu in po moči primerljivemu bencinarju VTi je potrebno na vsak način vzeti v ozir svoje dnevne potrebe.

Glede lege na cesti je sicer C3 dovolj zanesljiv, krajše grbine potniki čutijo le podzavestno, a nadpovprečno pokimavanje med zaviranjem in ovinkarjenjem zna vplivati na počutje želodca pri citroënov neveščih potnikih. Volanski mehanizem je med višjimi hitrostmi premehak.

Kar vemo že iz prejšnjega testa C3, je njegova uporabna vrednost, saj nudi nadpovprečno prostora za prtljago in potnike, predvsem sprednja. Je pa za razliko od tedanjega testnika tokratni ponujal precej več dodane vrednosti. Če ste zanjo pripravljeni plačati polno ceno, boste imeli avtomobil, ki bo v marsičem (ne pa vsem) presegal ponudbo bližnjih konkurentov.

Podatki o vozilu (Citroën C3 HDi90 exclusive)
Motor:
dizelski, štirivaljni, 1.560 ccm
Moč in navor: 68 kW (92 KM) pri 4.000 vrtljajih; 230 Nm pri 1.750 vrtljajih
Zmogljivosti: 182 km/h, 11,3 sek od 0 do 100 km/h
Poraba: 6,1 litra na 100 km (kombinirano)
Mere v mm (D x Š x V): 3954 x 1708 x 1514, medosna razd. 2460
Prostornina prtljažnika: 287 litrov
Varnost po EuroNCAP: **** (83 %)
Cena: 15.800 € (osnovni), 17.990 € (testni)

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.