Avto
33 ogledov

Video: Ford B-max

Ford B-max
1/38
Žurnal24 main
Ford je dan pred uradno otvoritvijo 81. ženevskega avtosalona razkril povsem novi koncept B-max. Zdaj je na vojo tudi video novinca, ki na trg prihaja prihodnje leto.

Ford je v Ženevi prvič razkril novi koncept B-max, ki bo s štirimi metri dolžine najmanjši enoprostorec v modelski paleti. Pri Fordu pravijo, da ne gre za naslednika znanega modela fusion, ampak za enoprostorca v segmentu majhnih avtomobilov.

Mini S-max
"Z B-maxom smo si zastavili cilj, da ustvarimo vozilo, ki bo zajelo duha manjšega S-maxa," je povedal Martin Smith, izvršni direktor oblikovanja pri Fordu Evropa. "Hoteli smo pokazati, da je lahko notranjost majhnega avtomobila prostorna in praktična," še dodaja.

Za Ford značilen kinetični dizajn je izražen z prepoznavnimi žarometi, mišičastimi linijami, značilnimi linijami stekel, za zadnjimi vrati zamaknjenimi navzgor, in obdelavo novih oblog z elegantnim "cik-cakom" na zadnjih vratih. Tudi zadek z ozkimi žarometi spominja na večjega S-maxa, vizualno pa avtomobil povečajo 18-palčna platišča iz lahke litine.

Kljub podobnosti s S-maxom pa vseeno razkriva kopico novosti, ki naj bi bile tudi del serijskega avtomobila, na primer struktura brez B-stebrička in dvojna drsna vrata. Ko so odprta sprednja in zadnja vrata, je ogromna odprtina široka več kot 1,5 metra, kar omogoča preprosto vstopanje na zadnje sedeže, hkrati pa je mogoče lažje poskrbeti za otroka v otroškem sedežu. S preklopom v razmerju 60:40 deljenih zadnjih sedežev in sovoznikovega sedeža v ravno tovorno dno je dostop s strani še posebej priročen pri natovarjanju zajetnih predmetov, kot so v pakete zloženo pohištvo ali celo kolo. Pri preklopljenem sovoznikovem sedežu lahko notranjost "pogoltne" predmete, ki merijo do 2,35 metra.



Posebne varnostne ključavnice in ojačeni mehanizmi zaklepov zagotavljajo, da ostanejo vrata v primeru trčenja trdno povezana z dnom vozila in strukturo strehe, obenem pa omogočajo, da sprednja in zadnja vrata sodelujejo pri zaščiti potnikov. Rezultat povezave teh ukrepov z drugimi strukturnimi izboljšavami karoserije in novimi tehnologijami za zadrževanje potnikov je zasnova karoserije, ki ustreza najstrožjim varnostnim merilom.
Veliko uporabnega prostora
B-maxova notranjost nudi veliko prostora in vsestranskosti za tako kompaktno vozilo. Sedeži so postavljeni 11 centimetrov više kot v fiesti. S tem so potnikom zagotovili višji sedežni položaj in boljšo preglednost, precej več prostora za noge in glavo pa je tudi na zadnjih sedežih. Kabina je oblazinjena s kakovostnimi materiali. Kinetični dizajn se z grafično podobo in površinami ponuja tudi znotraj. Med značilnimi elementi sta ozek zgornji del armaturne plošče, ki se kot krilo razteza proti vratom, in sredinska konzola, ki je zasnovana kot podaljšek armaturne plošče ter poteka med sprednjima sedežema. Voznikovi upravljalni elementi so zasnovani na najnovejšem Fordovem vmesniku in vključujejo 5-palčni zaslon na dotik, ki je nameščen v sredini zgornjega dela armaturne plošče. Pod njim je nadzorna plošča povzeta po slogu mobilnega telefona. Za boljše udobje so mu dodali veliko panoramsko stekleno streho, ki se razteza čez celotno območje strehe.

Novost 1,0-litrski trivaljnik
Koncept je opremljen z 1,0-litrskim trivaljnim bencinskim motorjem EcoBoost in sistemom Auto-Start-Stop, s čimer so zagotovili nizke izpuste CO2 ter porabo goriva. Podobno kot 1,6- in 2,0-litrski štirivaljni motorji ford EcoBoost tudi 1,0-litrski motor združuje direktno vbrizgavanje goriva, polnjenje s turbopolnilnikom in dvojno neodvisno krmiljenje ventilov. O zmogljivostih motorja pri Fordu še nočejo govoriti. Pred začetkom proizvodnje bodo trivaljnik še dodatno razvili, v ponudbi pa bo skupaj s šeststopenjskim samodejnim menjalnikom z dvojno suho sklopko PowerShift.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.