Avto
9 ogledov

Video: Hitrost vas stane potomcev

1/2
Žurnal24 main
Samotna podeželska cesta. Na njej avtomobil in v njem mladenič, ki preizkuša svoje in sposobnosti avtomobila. Nenadoma se pred njim pojavita dva zajčka, ki sta se ravno lotila ustvarjati potomce. Kaj sledi?
Te dni poteka v Sloveniji obsežna medijska kampanja, v kateri pristojne službe opozarjajo na nevarnost prehitre vožnje.

Lani so na slovenskih cestah zaradi neprilagojene hitrosti umrli 103 ljudje, leto prej 128. Čeprav trenutni podatki za letošnje leto kažejo na nadaljevanje trenda padanja smrtnih žrtev, pa je teh še vedno zelo veliko, predvsem med mladimi, ki so kljub slabši izkušenosti najbolj dovzetni za prekoračitve hitrosti.

Pri tem se vozniki ne zavedajo tveganja, ki ga že vsak dodatni kilometer na uro predstavlja za njihovo varnost in varnost drugih udeležencev. Raziskave dokazujejo, da že prekoračitev zgolj deset kilometrov na uro nad dovoljeno mejo kar za 20 odstotkov poveča nevarnost nesreče. Če pa do nesreče pride, je verjetnost za hude poškodbe večja za 35 odstotkov, za smrt pa kar za 50 odstotkov.

Morda bi marsikdo spustil nogo s plina, če bi se zavedal, da lahko v nesreči sicer preživi, a bo do konca življenja ostal prikovan na voziček ali celo posteljo in bo povsem odvisen od pomoči drugih.

V sklopu akcije Hitrost so pristojne službe začele obširno medijsko kampanjo, ki je namenjena predvsem mlajšim udeležencem v prometu. Posneli so tudi več videospotov z na videz bolj zabavno vsebino, ki pa v sebi skriva pomembno sporočilo – hitrost je nevarna.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.