Avto
2 ogledov

Video: najnaprednejša mačka

(Foto: Jaguar)
1/61
Žurnal24 main
Jaguar je obiskovalce Pariza presenetil s konceptom superšportnika C-X75. Poleg lepote in zmogljivosti ga odlikuje tudi električni pogon range extender, ki deluje s pomočjo turbin.

"Naš cilj je bil narediti ne le najinovativnejši, temveč tudi najlepši jaguar doslej," so pred današnjo uradno predstavitvijo na pariškem avtosalonu zapisali pri legendarni znamki.

C-X75 je, kot namiguje že ime, nastal ob 75. obletnici prvega avtomobila znamke. Njegove zmogljivosti so impresivne, saj koncept potencialno zmore več kot 330 km/h ob pospešku 3,4 sekunde od 0 do 100 km/h. Za to skrbijo štirje elektromotorji s skupno 580 kW moči in 1.600 Nm navora.

Še posebej zanimiv pa je pogon, ki mu je prilagojena tudi oblika z velikimi odprtinami za zrak. Gre za  električni avtomobil plug-in s t. i. range extenderjem, torej bencinskim pogonom, ki elektromotorje zalaga z energijo, potem ko te zmanjka v bateriji.

 

Pri range extenderju pa ne gre za klasični bencinski motor z notranjim izgorevanjem, temveč so Jaguarjevi inženirji posegli po rešitvi z dvema bencinskima mikroturbinama družbe Bladon Jets. Pri Jaguarju trdijo, da gre za rešitev, ki se vedno bolj kaže kot dovolj učinkovita za serijsko vgradnjo, saj posamezna turbina (vsaka zmote 70 kW moči) tehta vsega 35 kilogramov, zaradi preproste konstrukcije pa sta nezahtevni za vzdrževanje. Delujeta pri 80 tisoč vrtljajih na minuto, poganjalo pa bi jih lahko tudi dizelsko gorivo.

V praksi takšna kombinacija pogona pomeni, da lahko avtomobil prevozi občudovanja vrednih 900 kilometrov z enim polnjenjem rezervoarja in baterije. Zgolj na baterijo in brez izpuščenega grama CO2 lahko avtomobil prevozi do 110 kilometrov, vključujoč delovanje bencinskega pogona pa je kombinirani izpust 28 g/km CO2.

Zasluga za zmogljivosti gre tudi lahki konstrukciji iz aluminija, med druge posebnosti konceptnega vozila spada tudi upravljanje z vmesnikom prek zaslona na dotik, seveda pa ne manjkata tradicionalna kakovost in izbranost materialov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.