Avto
71 ogledov

Video: Ni se umaknil gasilcem na nujni vožnji

Gasilci Youtube
Video voznika ali voznice, ki se ni želel umakniti gasilskemu vozilu med nujno vožnjo, govori sam zase. Kako se je končalo in ali kaj podobnega znamo tudi Slovenci?

Zgodilo se je nekje v Nemčiji, za voznika gasilskega tovornjaka je na videz povsem običajna situacija med prebijanjem skozi promet s sireno in modrimi lučmi postala nočna mora. Voznik oziroma voznica škode fabie je bil edini na desnem voznem pasu v križišču, a se na glasno zavijanje in luči vseeno sploh ni odzval ter se ni umaknil.

Gasilci so skušali mimo priti na vse pretega, priča video, ki ga je naložil uporabnik Peter Le, a se fabia ni dala, pomagati niso mogli niti vozniki na levem pasu. Morda bo kdo pomislil, da je fabiji ob napačnem trenutku ugasnil motor ali kaj podobnega, vendar je avto ob zeleni luči povsem normalno odpeljal, kot da se ni nič zgodilo. 

Mislite, da se podobne stvari v Sloveniji ne dogajajo?

Nedavni zapis na forumu Med.over.net pravi: "Na poti iz službe sem spregledala, da je za menoj rešilec s prižganimi sirenami. Nisem se takoj umaknila, ker sem se ustrašila in prišlo je do trka z reševalnim vozilom. Reševalno vozilo je odpeljalo naprej, proti večeru me je na domu obiskala policija. Grozi mi kazenski pregon zaradi povzročitve nesreče in pobega, kazen zaradi oviranja vozila na nujni vožnji."

Kako bi ravnali vi?

Zakon o pravilih cestnega prometa navaja, da morajo vsi udeleženci vozilu na nujni vožnji takoj dati prosto pot. "Vozniki se morajo z vozili umakniti k robu vozišča, če je zaradi neovirane vožnje vozila s prednostjo potrebno, morajo ustaviti ob robu ali zunaj vozišča, drugi udeleženci cestnega prometa se morajo umakniti z vozišča."

Zagrožena kazen za neupoštevanje tega pravila je vse prej kot majhna in znaša 500 evrov ter pet kazenskih točk. 

dezurni@zurnal24.si

Vsebine s področja avtomobilizma tudi na forumih med.over.net.

Komentarjev 11
  • Piškotek Strašni 14:59 08.junij 2015.

    Ni tako enostavno, večkrat vozila na nujni vožnji izklapljajo sireno in jo vključijo šele tik ko pridejo za avto, ki jih ovira - takrat se zares ustrašiš!

  • pikijakob 13:33 26.maj 2015.

    včasih policaji prizgejo sireno ko kakšnega od njih srat tišči al pa na kavo h svoji kelnarci. ko niso na "nujni vožnji" pa tudi ne vozijo po omejitvah. kdo jih potem lahko sploh jemlje resno in kot neko avtoriteto?

  • KOJAK 07:58 26.maj 2015.

    Spoštovani mariot, ti si NEVAREN voznik.