Avto
49 ogledov

Video: Novi audi A6

Audi A6
1/60
Žurnal24 main
Audi je predstavil fotografije in podrobnosti o novi limuzini A6, ki na trg vstopa na začetku leta 2011 in prinaša inovativne rešitve na vseh tehnoloških področjih.

Audi A6 se tako ponaša z lahko karoserijo, športnim podvozjem in širokim izborom novih asistenčnih in multimedijskih sistemov. Bogata je tudi ponudba motorjev in sistemov za prenos moči. Nekaj posebnega bo hibridni A6, ki bo prišel na trg nekoliko kasneje in bo združeval moč šestvaljnega in porabo štirivaljnega motorja.

Veliko delov karoserije za novi audi A6 je izdelanih iz aluminija in visokotehnoloških jekel; njena konstrukcija je zelo lahka, čvrsta in varna. Sodobne konstrukcijske metode in materiali zagotavljajo, da je raven hrupa v notranjosti nizka. Precizna usklajenost vseh komponent in dosledno hidravlično blaženje pri uležajenju prem in pogona zagotavljata udobje vzmetenja.



Sistem za uravnavanje vozne dinamike Audi drive select je vključen v serijsko opremo, izvedbe s pogonom spredaj imajo tudi športni ESP z elektronsko prečno zaporo. Opcijsko je na voljo udobno zračno vzmetenje, ki nosi ime adaptive air suspension in ki vključuje tudi uravnavano blaženje. Prav tako opcijsko dinamič­no krmiljenje bo v ponudbo vključeno nekoliko pozneje.

Limuzina meri v dolžino 4,92 metra in v širino 1,87 metra, visoka pa je le 1,46 metra. Dolg pokrov motornega prostora, nizka, napeta strešna linija ter markantne linije na bokih ustvarjajo dinamično celostno podobo. Spredaj poudarjajo značilni obraz tudi opcijski LED-žarometi. Tudi v prostorni notranjosti novega audija A6 se odraža športno-elegantni slog zunanjosti. Najbolj ga zaznamuje sklenjen dekorativni pas – tako imenovani obodni lok, ki zaobjema voznika in sovoznika. Elegantno usločena armaturna plošča postavlja v središče notranjosti voznika. Vsi materiali, med njimi tudi novi furnir iz slojnega lesa, so izbrani in obdelani z vso skrbnostjo. Sprednja sedeža sta po želji lahko opremljena s prezračevalno in masažno funkcijo, elegantna ambientna osvetlitev v sklopu paketa luči pa v notranjosti poskrbi za blesteče poudarke.

Visokoučinkovita avtomatska klimatska naprava in izpopolnjeni upravljalni sistem MMI radio sta del serijske opreme. Opcijsko je med drugim na voljo projekcijski sistem zaslona, ki na vetrobransko steklo projicira pomembne informacije. Po želji se lahko odločite tudi za upravljalni sistem MMI touch. Ta prek posebne površine, ki je občutljiva na dotik, omogoča krmiljenje številnih področij MMI navigacije plus, ki je podprta s podatki na trdem disku.

Spletne storitve, pri katerih Audi sodeluje s podjetjem Google, veliko limuzino prek telefona bluetooth online povezujejo z internetom. Modul UMTS omogoča predvajanje posnetkov in informacij iz aplikacije Google Earth na avtomobilskem zaslonu ter jih kombinira z izbrano navigacijsko potjo, točka WLAN pa omogoča vzpostavitev povezave s prenosnimi napravami. V samem vrhu Audijeve HiFi ponudbe je advanced sound system proizvajalca Bang & Olufsen.

MMI navigacija plus deluje v tesni povezavi z opcijskimi asistenčnimi in varnost­nimi sistemi novega audija A6. Podatke o izbrani poti posreduje krmilnikom za žaromete, za avtomatski menjalnik in za sistem adaptive cruise control s funkcijo stop & go. Tako lahko ti sistemi prepoznajo kompleksne scenarije. Varnostni paket Audi pre sense lahko v mnogih primerih prepreči nezgode ali omili njihove posledice. Asistenčni sistem Audi active lane assist vozniku pomaga vzdrževati smer vožnje, medtem ko mu parkirni sistem s krmilno avtomatiko pomaga vrteti volan pri parkiranju.

Najučinkovitejši v paleti je motor 2.0 TDI, ki se v kombinaciji z ročnim menjalnikom v povprečju zadovolji s 4,9 litra goriva na 100 km – to ustreza emisiji CO2 129 gramov na km. Kasneje bo Audi v ponudbo vključil tudi model A6 hybrid. Njegova motorja – 2.0 TFSI in elektromotor – zagotavljata s sistemsko močjo 180 kW (245 KM) učinkovito in športno delovanje, poraba pa znaša v povprečju le 6,2 litra na 100 km (predhodna vrednost).

Izbor menjalnika je vezan na izbor motorja; na voljo so tri možnosti: ročni šeststopenjski menjalnik, brezstopenjski multitronic ali – kot novost – športni S tronic. Vsi našteti agregati z izpopolnjeno tehnologijo in širokim razponom prestavnih razmerij v veliki meri prispevajo k učinkovitosti limuzine.
Prek menjalnika se pogonska moč prenaša (v odvisnosti od izbranega motorja) bodisi na sprednji kolesni par bodisi s stalnim štrikolesnim pogonom quattro – njegov sredinski diferencial s kronskima zobnikoma in s porazdeljevanjem navora na posamezna kolesa zagotavlja maksimalno vlečno silo, stabilnost in dinamiko. Pri najzmogljivejših motorjih bo Audi kot opcijo ponudil tudi športni diferencial.

Podvozje novega A6 je kombinacija športnosti in udobja. Njegova vodila so izdelana iz aluminija. Za novo razvito servo krmiljenje se uporablja visokoučinkovito elektromehansko gonilo. Poslovna limuzina je opremljena s kolesi s premerom od 16 do 20 palcev.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.