Avto
22 ogledov

Video: Novi stratos

Lancia stratos
1/27
Žurnal24 main
Že pred časom je domišljijo ljubiteljev avtomobilizma burila novica, da želijo obuditi znamenitega stratosa, ki je nekdaj pometal s tekmeci v reli prvenstvu. Na voljo je že prvi video.

Michael Stoeschek, lastnik nemške verige z avtodeli, v prostem času pa reli voznik, stoji za projektom novega stratosa, ki naj bi ga uradno predstavili novembra. Že zdaj pa lahko avtomobil občudujemo na spletni strani New-stratos.com. Podrobnosti za zdaj niso znane, fotografije pa razkrivajo, da je avtomobil, ki so ga zrisali pri Pininfarini, precej vesten naslednik izvirnika. Poganjal naj bi ga sredinsko nameščen motor iz ferrarija F430, maso pa naj bi obdržali pri okoli 1.200 kilogramih.

Kot že rečeno, bo več informacij znanih pozno jeseni, ko bo tudi jasno, ali bo ostalo le pri enem avtomobilu ali pa bo Stoeschek šel v maloserijsko proizvodnjo. Prav tako za zdaj sploh še ni jasno, kaj imajo na vse to povedati pri Lancii.

Original
Lancia je stratosa izdelovala med letoma 1972 in 1974, narejenih pa je bilo le 492 primerkov. Dizajn so zaupali Bertoneju, poganjal pa ga je 2,4-litrski motor, medtem ko je masa avtomobila znašala 980 kg. Stratos je bil že od risalne deske dalje načrtovan zgolj z enim namenom – zmagovati na reli prvenstvih, zato tudi tako majhna serijska proizvodnja. Reli različica je zmogla 209 kW (290 KM), s turbino pa celo 418 kW (560 KM). V reli prvenstvu je bila nepremagljiva med letoma 1974 in 1976. Cestna različica je zmogla 140 kW (190 KM), najvišja hitrost je bila 233 km/h, pospešek od 0 do 100 km/h pa okoli pet sekund.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.