Avto
26 ogledov

Video: Novi VW passat

VW passat
1/17
Žurnal24 main
37 let in 15 milijonov prodanih primerkov. Podatka, ki govorita o pomembnosti poslanstva passata sedme generacije. VW je hkrati z limuzino že predstavil tudi karavana.

Za dizajn novega passata, ki bo na slovenske ceste zapeljal v naslednjih mesecih, sta odgovorna Klaus Bischoff, šef Volkswagnovega dizajna, in Walter da Silva, ki bdi nad oblikami vseh avtomobilov znotraj koncerna VW.

Okusi so različni, zagotovo pa passat bolj kot drznosti daje prednost elegantnosti in gosposkosti. Dvodelna motorna maska z opcijskimi LED-svetili vnaša evolucijo hišnega sloga, bočne linije so umirjene. Zadkoma limuzine in karavanu največji pečat dajejo trapezoidna svetila. Zunanje mere so sicer praktično identične predhodniku, le za štiri milimetre daljši je.

Notranjost je po prepričanju VW razkošna in korak ali dva po lestvici navzgor. Ob prečiščenem pogledu na delovni prostor izstopajo nekateri prvič uporabljeni elementi, kot je analogna ura. Sedeži znajo ogrevati in hladiti, sprednja potnika pa tudi masirati.

Pod pokrovom preverjena ponudba
Za pogon bo skrbela pestra paleta bencinarjev in dizlov. Začne se z 1,4-litrskim TSI-motorjem in 90 kW (122 KM), sledita 1.8 TSI (118 kW/160 KM) in 2.0 TSI (155 kW/210 KM), za vrh pa skrbi 3.6 TSI V6 z 220 kW (300 KM).

Pri dizlih se seznam začne z novim 1.6 TDI in 77 kW (105 KM), ki v različici BluMotion v zrak izpušča 109 g/km CO2, porabil pa naj bi vsega 4,2 litra goriva na 100 km. Naslednja stopnica je 2.0 TDI s 103 kW (140 KM) oziroma 125 kW (170 KM). O šestvaljni ponudbi dizlov še ni podatka. Pri vseh različicah si je mogoče omisliti DSG-menjalnik, vsaj pri višje rangiranih pa tudi pogon 4motion.

Varnejši in vodljivejši
Novost pri znamki je City Emergency Braking Function, ki pri nižjih hitrostih samodejno zavira, če prepozna nevarnost za trk. Sistem je v primerajavi s konkurenti nadgrajen tako, da je sposoben tudi pospešiti, če zazna, da mu od zadaj grozi nevarnost naleta, spredaj pa ima dovolj prostora.

Med novosti gre šteti opcijski XDS-elektronski diferencial, ki ga poznamo iz golfa GTI. Kot prvi v razredu se passat ponaša z napredno tehnologijo osvetljevanja svetlišča Dynamic Light Assist, ki je znana že iz touarega. Biksenonska žarometa s pomočjo kamere vedno optimalno osvetljujeta vozišče, saj stalno prilagajta snop svetlobe nasproti vozečemu prometu. Tisti brez ksenonk pa se bodo zadovoljili z avtomatskim preklapljanjem med dolgimi in kratkimi lučmi.

Med sladkorčke pa spada uporabnost keyless ključa. Za odpiranje prtljažnih vrat bo namreč dovolj, da ga bo imel lastnik v žepu, saj bodo senzorji na zadku to začutili in samodejno odprli prtljažnik. Passata limuzino in varianta bo mogoče v Sloveniji naročiti že v prihodnjih dneh, prvi kupci ga lahko pričakujejo ob prelomu leta.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.