Avto
434 ogledov

Video: Policist sklatil motorista, sopotnica ponorela

Policija in motorist Youtube/WRT
V Estoniji imajo burno debato zaradi postopka policistov, ko so s kombijem sklatili prehitrega motorista in njegovo sopotnico. Tej se je nato pred kamero 'snelo' in je policistom izrekla marsikaj.

Zgodilo se je pred nekaj dnevi, zaključek akcije pa so posnele tudi videokamere. Policisti so po ulicah Talina z visoko hitrostjo lovili motor BMW RR, na katerem sta sedela 22-letni voznik in isto stara sopotnica. 

Na videu iz policijskega kombija je vidno, da pred krožiščem prične motorist zavirati, policijski kombi s sireno pa se nič kaj nežno ne zarije vanj ter povzroči, da se oba potnika na motorju raztreščita po asfaltu. 

Nadaljevanje videa kaže, a sta jo oba očitno odnesla še dokaj  redu, vendar pa so sopotnici popustili živci in je pričela na polno zmerjati policiste, da so ju želeli ubiti. Video še kaže povsem uničen motor in zelo poškodovan prednji del kombija, na prizorišče so prišli tudi reševalci. 

Primer je v Estoniji povzročil burno javno debato o tem, ali so policisti prekoračili svoja pooblastila oziroma ali bi lahko postopali drugače. Na policiji se branijo in pravijo, da je policist-oven lahko izbiral zgolj med slabimi možnostmi in da so zgolj skušali preprečiti še hujšo nesrečo.

Pri tem poudarjajo, da se je lov na prehitrega motorista pričel že 11 minut prej in 15 kilometrov stran, ko je motorist z visoko hitrostjo zapeljal mimo patrulje. Kljub sirenam se ni odzival in se je celo uspel izogniti cestni blokadi. Vijugal je skozi promet in mimo križišč ter imel v nekem trenutku na števcu 200 km/h, trdijo policiti.

Nevarnost nesreče je bila zelo visoka, povzročil bi lahko velikansko tragedijo, če bi zapeljal v skupino ljudi v mestu, trdijo. Po ocenah policije je bila hitrost motorja v trenutku, ko ga je policist sklatil, kakih 50 km/h. 

Ker ga je povozil na njivi, pogojno obsojen

V Sloveniji smo že imeli odmevni primer, ko je policist na lovu prek njive leta 2012 povozil padlega motorista, ki je skušal zbežati, in ga hudo poškodoval. Policist je bil letos februarja obsojen na pogojno kazen petih mesecev zapora, saj da ni upošteval pravil glede sledenja v takšnih primerih in da je postopal malomarno. Sodba še ni pravnomočna.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 37
  • Ludvik Miholic 08:51 26.april 2017.

    ZURNAL ce ste demokraticna medija potem ne briste resnicne clanke tako ste na svetu novinarji osovrazeni ali ni res????

  • Ludvik Miholic 08:48 26.april 2017.

    zal mi je kdaj slovenska odstranuje resnicne komentrje in vi temu pravite da je v sloveniji demokracija v vecji diktaturi zivimo kot smo v Jugoslaviji slovenija je podobna severni koreji vsaj tako diktaturo imamo

  • Zoran Jovanovic 07:21 26.april 2017.

    in kaj je tukaj spornega? zakaj pa ni ustavil, še premlatiti bi ga bilo treba po padcu, pa da vidimo a bo naslednjič še probal bežat.