Avto
42 ogledov

Video: Volvo S60 na testu

Volvo S60
1/48
Žurnal24 main
S60 je prvi hišni model pod novim lastništvom, in čeprav so ga večino tega razvili še pred tem nakazuje, v katero smer se bo v prihodnje gibala znamka in da se za njeno prihodnost ni bati.

Volvo S60 deluje sveže in dinamično, predvsem pa bolj samosvoje kot predhodnik. To potrebuje v boju s hudo konkurenco predvsem nemškega izvora, pred njo pa mu po novem ni treba (več) zardevati.  

Ponosno ob bok nemški konkurenci
Čeprav je za volve z začetka tega desetletja še veljala določena mera oglatosti, pa so se tega njegovi v drugi polovici hitro otresli. Takšnemu oblikovnemu poslanstvu je zvest tudi zadnji izdelek, se pravi S60. Hvalevredna je podoba prednjega dela, saj ni govora o kakšnem plagiatorstvu ali konfekciji, izstopa pa predvsem podoba svetil, ki jih posnema tudi kromirana obroba zračnikov pod njimi. Z istim materialom je obdana velika motorna maska, med vsem tem pa dvojne LED-diode, ki dajo prednjemu koncu samosvoj pečat tudi ponoči. Na boku je dinamičnost sicer manj izrazita, je pa kljub vsemu vse tako, kakor velevajo pravila v razredu športnih limuzin. Streha namreč proti zadku začne hitro padati in krasti centimetre zadaj sedečim, na zadku pa najdemo tudi ne preveč diskreten spojler. Tudi sicer naklon zadka sledi konturam strehe. Zelo privlačna je tudi podoba svetil, ki jo riše dvojni pas LED-diod.


    
Samosvoja, a prečiščena notranjost
S60 ima tudi dovolj žlahtno in prestižno notranjost, še posebno če ima v imenu besedo premium, ki nakazuje, da gre za najbolje opremljeno različico. Če glede prostora v drugi sedežni vrsti in prtljažniku z razredno (pod)povprečnimi 380 litri ne prednjači, pa to ne velja za opremo (predvsem varnostno), saj je prav pri vseh različicah serijski tudi sistem za zaščito pešcev, imenovan pedestrian detection, ki S60 samodejno ustavi, če kamera pred vozilom do hitrosti 30 km/h zazna pešca ali kolesarja. Testnik pa je imel dodano tudi še vso drugo varnostno opremo v obliki sistemov BLIS za zaznavo vozila v mrtvem kotu lane assist, radarskega tempomata in širokokotne kamere na nosu za pogled vstran, ne pa tudi navigacijske naprave in kamere na zadku, ki bi bila (kljub parkirnim senzorjem) vozniku pri parkiranju v pomoč.

Summum paket pomeni tudi veliko druge opreme, in sicer: usnjeno notranjost, z električno nastavljivim (zgolj) voznikovim sedežem, dinamična biksenonska žarometa, že stopnjo nižje pa dobite tudi vzvratno ogledalo s samodejno zatemnitvijo, 17-palčna platišča, zmogljiv avdiosistem in parkirna pomagala zadaj, katerih podatki se izrisujejo tudi na sredinskem zaslonu. Ta je barvni in zadostne velikosti, ni pa recimo občutljiv na dotik.

Privlačna avtomatika in turbobencinar
V nosu se je vrtel dovolj zmogljiv dvolitrski turbobencinar, ki pa presenetljivo zvezno nabira moč. Najbolje se sicer počuti od znamke dva tisoč naprej, ne brani pa se tudi vrtljajev v bližini znamke šest tisoč. Zmogljivosti so glede na moč pričakovane, čeprav konkurence v obliki svete nemške trojice še vedno ne dosega, je pa tik za njo. Velik napredek je bil storjen tudi pri šeststopenjski avtomatiki, ki je začuda hitra in natančna. Kako tudi ne, ko pa gre za menjalnik z dvojno sklopko. Ko pa v enačbo vključimo ta podatek, vidimo, da v primerjavi s podobnimi izdelki presežkov ne ponuja.

Veliko zmogljivejša kot prej sta tudi podvozje in vzmetenje, saj ponujata zelo domiselno kombinacijo športnosti in udobja. Celoto lepo zaokrožuje tudi pravilno odebeljen in odziven (čeprav doplačan progresivni) volanski obroč, ki je končno tudi pravilnih dimenzij. Poraba je glede na velikost, težo in moč pričakovana, z 11 litrov pa se ob manj težki nogi spusti tudi pod mejo desetih litrov, čeprav ne veliko. Priganjanje jo povzdigne do 13 litrov, težje pa tudi čez to mejo.

Cenovno je S60 vsekakor ena od zanimivejših možnosti v razredu srednje velikih športnih limuzin. Če v enačbo vključimo še nadpovprečno varnostno opremo, zmogljiv motor, menjalnik in podvozje, potem je odločitev še toliko jasnejša. Kdor ceni drugačnost, se bo odločil za šveda, kdor ne, pač ne. Je pa volvu s tem modelom vsekakor uspela vrnitev med velike premium igralce.

Podatki o vozilu: (Volvo S60 2.0T powershift summum)
Motor: 1.999 cm3
Vrsta: štirivaljni vrstni bencinski
Moč: 149 kW (203 KM)/pri 6.000 vrtljajih na minuto
Navor: 300 Nm/med 1.750 in 4.000 vrtljaji na minuto
Poraba: 10,9 litra/100 km, 188 gramov CO2
Zmogljivosti: 230 km/h, 8,0 sekunde od 0 do 100 km/h
Mere (DxŠxV) (v mm): 4.628x1.865x 1.484, medosna razdalja 2.776, prtljažnik (v litrih): 380
Cena: 41.386/46.116 EUR

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.