Avto
19 ogledov

Vojaškim avtom se že obeta revizija

dražba vozil vojska Slovenska vojska
Za milijonski posel ministrstva za obrambo, ki išče 272 novih avtomobilov, se je prijavilo pet ponudnikov. Že v razpisnem roku veliko pripomb in tudi grožnje s pravnimi sredstvi.

Ministrstvo za obrambo (Mors) oziroma slovenska vojska sta konec januarja objavila sporni razpis za 272 vozil, ki je zaobšel takrat še neuradno predstavljene, a že znane smernice vlade o centraliziranem postopku naročanja za nekatera potrebna sredstva, tudi za vozne parke ministrstev in nekaterih drugih državnih služb.

PREBERITE ŠE:

Skupaj ministrstvu v petih različnih sklopih vozila ponuja pet različnih ponudnikov. 

180 vozil nižjega srednjega razreda iz sklopa 1 so pripravljeni zagotoviti Renault Nissan Slovenija, Porsche Slovenija in Avtotehna Vis. Vsak je ponudil po dve različici, najnižjo ceno različice imajo glede na podatke, ki smo jih pridobili na Morsu, pri Renault Nissanu in sicer 13.603 evre po avtomobilu.

12 karavanov zgornjega srednjega razreda bi dobavila Porsche Slovenija in Avtotehna Vis, za dobrih sto evrov nižjo ponudbo ponujajo pri prvem, 16.566 evrov.

Za dobavo 25 lahkih kombiniranih vozil konkurirajo trije ponudniki - Autocommerce, Avtotehna Vis (najugodnejši) in Renault Nissan, za 15 kombijev pa le Renault Nissan Slovenija. Za sklop 40 specialnih terenskih vozil Autocommercu konkurenco dela ponudnih iz Avstrije Franz Achleitner, ki pa je oddal za malenkost slabšo ponudbo. 

Vse ponudbe mora sedaj pregledati še posebna komisija, ki bo ugotovila njihovo ustreznost v skladu z vsemi razpisnimi pogoji. 

Eden od ponudnikov že napovedal revizijo

V času trajanja razpisa so sicer imeli potencialni ponudniki veliko pripomb. Tako so na ministrstvu naknadno odstranili pogoj, da morajo imeti specialni terenci nameščeni pnevmatike za boljši izkoristek goriva, saj je to na takšnem vozilu kontraproduktivno. V nos je nekaterim šla tudi kategorizacija vozil v "nižji srednji" in "srednji" razred, pri čemer so se na ministrstvu sklicevali na klasifikacijo nemškega ministrstva za promet.   

Vendar pa so na Porsche Slovenija v ugovoru ministrsvo opozorili, da s to klasifikacijo omejuje konkurenco in s tem krši zakonodajo, saj da v Soveniji ni predpisa, ki bi uradno določal segmentacijo vozil, nemška klasifikacija pa je uporabljena zgolj za potrebe statističnega spremljanja prodaje. Pri Porsche Slovenija so zato zahtevali preklic takšne specifikacije, sicer so že napovedali zahtevek za revizijo.

Kot smo opozorili že pri zurnal24.si, so bili določeni deli tehničnih specifikacij določeni tako, da je iz ožjega kroga izpadlo veliko vozil, ki bi sicer bili cenovno lahko zelo konkurenčni.

Komentarjev 2
  • napoleon918 08:21 17.marec 2015.

    naj si jebejo mater drekači zakradeni

  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 16:28 16.marec 2015.

    "Vendar pa so na Porsche Slovenija v ugovoru ministrsvo opozorili, da s to klasifikacijo omejuje konkurenco in s tem krši zakonodajo, saj da v Soveniji ni predpisa, ki bi uradno določal segmentacijo vozil, nemška klasifikacija pa je uporabljena zgolj za ...prikaži več potrebe statističnega spremljanja prodaje."In tako se politiki zgovarjajo na Evropo...s takimi prijemi. V Nemčiji klasifikacijo uporabljajo za statistiko, pri nas pa za izgovor da na razpisu uspejo točno določeni.