Avto
58 ogledov

Volkswagen in MINI vpoklicujeta

Volkswagen passat variant Žurnal24 main
Nemški velikan Volkswagen je najavil, da bo zaradi napake na svojem priljubljenem dvolitrskem dizelskem motorju prisiljen vpoklicati okoli 300 tisoč vozil. BMW pa je najavil, da bo moralo na servise 200 tisoč minijev.

Prva velika vpoklica letos sta doletela nemška proizvajalca, ki imata sicer v zavesti ljudi sloves zanesljivih znamk.

Volkswagen je odkril napako na sistemu za vbrizg goriva v obliki razpok pri dvolitrskem dizelskem motorju, ki ga prodajajo zlasti v Evropi. Predmet vpoklica so modeli golf, passat, jetta in tiguan, ki so bili izdelani po letu 2009.

Zanimivo je, da je VW, sicer vodilni evropski proizvajalec, začel lastnike vabiti na servise že oktobra, šele zdaj pa je javnost obvestil o težavah. Ker so isti motorji vgrajeni tudi v znamke Seat, Škoda in Audi, bodo verjetno predmet vpoklica tudi njihova vozila.

Slovenskega uvoznika omenjenih znamk smo povprašali, koliko vpoklicanih vozil bo v Sloveniji. Odgovore še pričakujemo.

Pri minijih lahko zagori pod pokrovom

Tudi BMW oziroma njegova hčerinska družba MINI ima težave. Po vsem svetu bodo vpoklicali skupno 235 tisoč minijev zaradi možne odpovedi električne vodne črpalke, ki je zadolžena za hlajenje turbinskega polnilnika. Zaradi odpovedi elektronike v črpalki lahko pride do izbruha ognja, čeprav doslej še ni bilo poročil o takšnem primeru, zatrjujejo pri BMW.

Pri slovenskem uvozniku za vozila MINI so za Žurnal24 pojasnili, da je v Sloveniji 75 vozil, ki bodo morala na servise. Gre za modele mini, countryman ali clubman v izvedenkah cooper S ali john cooper works, torej dveh najmočnejših bencinskih motornih različic.

Serviserji so že začeli obveščati lastnike o brezplačnem servisu, je še povedala predstavnica BMW Slovenija Gordana Kisilak. Kot poroča Wall Street Journal, so imeli podobne težave lani že nekateri modeli BMW in celo Rolls-Roycea, ki prav tako spada pod okrilje največjega svetovnega proizvajalca luksuznih vozil.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.