Avto
1756 ogledov

Volkswagnov direktor bo v zaporu dolgo razmišljal o emisijah

Oliver Schmidt Epa
Visoka zaporna kazen za odgovornost pri Volkswagnovi aferi z zavajanjem kupcev dizelskih vozil.

Eden nekdanjih direktorjev Volkswagna v ZDA Oliver Schmidt je bil v sredo na ameriškem sodišču v Detroitu obsojen na sedem let zapora zaradi njegove vloge v aferi s prirejanjem rezultatov testov izpušnih emisij Volkswagnovih avtomobilov. Plačati bo moral tudi 400.000 dolarjev kazni.

48-letni nemški državljan Schmidt je med letoma 2012 in 2015 vodil oddelek ameriške podružnice Volkswagna za spoštovanje okoljskih pravil in naj bi bil eden glavnih odgovornih za prevaro. Prijeli so ga januarja v Miamiju, avgusta pa je priznal sodelovanje v prevari in za kršitev ameriškega zakona o čistem zraku.

Volkswagen dieselgate Slovenci Avto Ljubezen do volkswagnov le, dokler ni treba na servis?

Pri tem se je s tožilstvom pogodil za tri leta zapora in 100.000 dolarjev globe, a mu je ameriški zvezni sodnik Sean Cox izrekel najstrožjo možno kazen; grozilo mu je namreč do sedem let zapora in med 40.000 do 400.000 dolarjev kazni, povzema STA.

Afera "dieselgate" je izbruhnila septembra 2015, ko so v Volkswagnu priznali, da so v 11 milijonov vozil po vsem svetu vgradili programsko opremo, ki je na testih prikazovala nižje vrednosti izpušnih plinov. Prevaro so razkrile prav ameriške oblasti.

Volkswagen dieselgate Afera Zdravje Odgovorni za do pet tisoč smrti v Evropi letno

Ob Schmidtu je bil doslej obsojen še Volkswagnov inženir James Liang, ki je zdaj glavna priča preiskovalcev. Konec avgusta je bil obsojen na 40 mesecev zapora in plačilo 200.000 dolarjev kazni.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • cogocogo 15:52 07.december 2017.

    za take ozprijence ni dovolj hude kazni ,,,tudi amerika ni vec kar je bila ,,vcasih so take obesali danes pa kot pri nas neke milostne kazni ali nic ,,,