Avto
53 ogledov

Volvo išče način, da bi se izognil kengurujem

Volvo in kenguru Volvo
Fantje pri znamki Volvo ne marajo negativnih presenečenj, ne glede na to, kje se vozijo njihovi avtomobili. Zato so zagnali program preučevanja obnašanja kengurujev, da se jim bodo njihovi avtomobili znali izogniti.

Znano je, da se na avstralskih cestah vsako leto pripeti 20.000 nesreč, ker pred vozilo skoči kenguru. Ne le ogromna gmotna škoda in poginule živali, veliko je tudi poškodovanih ljudi. 

Kot del svoje strategije 2020, po kateri do tega leta naj ne bi bilo več poškodovanih v njegovoh vozilih, so pri Volvu zagnali projekt, po katerem želijo svojo City safety tehnologijo prepoznavanja ljudi, kolesarjev in nekaterih živali razširiti še na znamenito avstralsko sorto.

Ker pa sistem deluje tako, da prepoznava določene vzorce obnašanja, so se Švedi odpravili v Avstralijo na snemanje i analizo kengurujev. Glavni izziv za tehnologijo je pravočasna in pravilna prepoznava kenguruja, ki pa se za razliko od kakšne krave ali losa, ki jih City safety že prepoznava, giblje precej hitreje. 

Volvo in kenguru | Avtor: Volvo Volvo

Pri Volvu so prepričani, da jim bo uspelo in bo tudi ob nevarnosti trčenja s kengurujem sistem, ki analizira po 15 sličic na sekundo, pravilno ukrepal in po potrebi zavrl avto v 0,05 sekunde. Človek za volanom običajno za isto reakcijo potrebuje 1,2 sekunde ... 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.