Avto
12 ogledov

Volvo: revolucionarne baterije

Dodatno skladiščenje baterij bi povečalo avtonomijo vožnje z enim polnjenjem tud Žurnal24 main
Švedski proizvajalec avtomobilov Volvo je na dan prišel z zanimivo rešitvijo, kako povečati avtonomijo električnih avtomobilov in hkrati zmanjšati njihovo težo.

Pri Volvu namreč nameravajo razviti baterije iz kompozitnih materialov, ki bi jih hkrati uporabljali kot površino karoserije. Oblikovati bi se jih torej dalo na tak način, da bi v prihodnje sestavljale del karoserije električnih avtomobilov.

Zamisel je precej preprosta. Strokovnjaki nameravajo izkoristiti mešanico ogljikovih vlaken in polimera smole, ki lahko električno energijo skladišči učinkoviteje od trenutnih baterij. Tak material bi bil hkrati dovolj močan in fleksibilen, da se ga lahko oblikuje v določeno obliko karoserijske površine, denimo vrata, streho ali kaj podobnega.

Podatki, ki so jih javnosti ponudili pri Volvu, razkrivajo, da bi lahko skupno maso vozila znižali za okoli 15 odstotkov, hkrati pa ne bi bila varnost nič manjša kot pri aktualnih avtomobilih.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.