Avto
11 ogledov

Volvo z revolucijo v parkiranju

Volvo samodejno parkiranje
1/8
Volvo
Volvo je predstavil avtomobil, ki samodejno poišče parkirni prostor in vanj parkira. Brez voznika v avtu.

Švedski proizvajalec ni znan le po varnih, temveč tudi po uporabnih avtomobilih. Konceptni avto, ki bo novinarjem predstavljen prihodnji teden, sam najde in parkira na prost parkirni prostor, brez voznika v vozilu. Pameten avto varno in brez težav komunicira tudi z drugimi vozili in pešci v parkirni hiši.

"Samodejno parkiranje je konceptna tehnologija, ki vozniku olajša iskanje prostega parkirnega prostora. Voznik samo pusti vozilo pred vhodom v parkirno hišo in ga pozneje pobere na istem mestu," pravi Thomas Broberg, višji varnostni svetovalec pri Volvo Car Groupu.

Tehnologija Vehicle 2 Infrastructure oziroma "po slovensko" oddajniki cestne infrastrukture, obvesti voznika, ko je storitev na določenem parkirišču na voljo. Voznik uporablja mobilno aplikacijo prek pametne naprave, da aktivira samodejno parkiranje, nato pa se že lahko odpravi peš po opravkih.

Avto medtem uporabi senzorje za lociranje in navigiranje do prostega parkirnega mesta. Postopek je obraten, ko se voznik vrne po vozilo.

Združevanje samodejne vožnje z zaznavanjem in samodejnim zaviranjem omogoča, da vozilo varno komunicira z drugimi vozili in pešci v parkirni hiši. "Naš pristop temelji na načelu, da se mora samodejno vozeče vozilo varno premikati v okoljih z vozili, ki nimajo samodejne vožnje, in nezaščitenimi uporabniki cest," pojasnjuje Broberg.

Prihodnji XC90 bo vozil sam

Samodejno parkiranje po prepričanju Volva ne bo ostalo samo v laboratorijih temveč bo v prihodnjih letih tehnologija postala del serijskih avtomobilov. V njih se bodo že prihodnje leto udejanjili tudi nekateri rezultati uspešnega programa samodejne vožnje iz odmevnega projetka SARTRE, v katerem je Volvo z drugimi tehnološkimi partnerji testiral t. i. cestne vlake. Tako kot denimo novi mercedes-benz razred S bo namreč tudi prihodnji XC90, ki ga bo Volvo predstavil konec leta 2014,  znal samodejno voziti pri nizkih hitrostih, denimo v gneči. kar bo zelo razbremenilo voznika.

Komentarjev 2
  • JellyFish 18:16 04.julij 2013.

    Volvo je zakon.:D

  • nanisimi 08:27 01.julij 2013.

    ni to tko lahko kot ste si novinarji zamislili pa tudi volvo ni prvi pri temu... najprej mora biti parkirišče opremljeno z senzorji in wifi-jem potem pa se lahko pogovarjamo o "samodejnem" parkiranju...http://www.mojvideo.com/video-audi-parkira-s-pomocjo-aplikacije-na-telefonu/b7514e3378c3e2a8a752