Avto
753 ogledov

Volvov tovornjak samodejno pobira smeti

Volvo smetarski tovornjak Volvo Trucks
Pri nas smeti pobirajo trije ljudje - voznik in dva operaterja. Proizvajalec tovornjakov Volvo pa testira model tovornjaka, ki bi se od smetnjaka do smetnjaka premikal samodejno.

Robotizacija pri pobiranju smeti dela velike korake. Volvo je v sodelovanju s švedskim podjetjem Renova pričel test smetarskega tovornjaka v realnih okoliščinah, pri čemer tovornjak sam išče in prazni zabojnike za smeti. Robotiziran tovornjak deluje ob pomoči kamer in senzorjev. 

Čisto brez pomoči človeka sicer ne gre, saj mora voznik tovornjak najprej zapeljati skozi ulico, pri čemer si senzorji zapomnijo in shranijo lokacije objektov. Nato pa voznik izstopi, tovornjak pa vzvratno zapelje nazaj in se samodejno premika od zabojnika do zabojnika. Pri tem obvozi morebitna parkirana vozila in se ustavi, če zazna nevarnost bližine pešcev ali drugih udeležencev. 

Volvo smetarski tovornjak | Avtor: Volvo Trucks Volvo Trucks
Operaterju-vozniku preostane le še praznenje kant za smeti, kar v tej fazi še ne more postati avtomatiziran postopek. 

Test bo po švedskih ulicah trajal do konca letošnjega leta, nato bodo analizirali podatke in tehnologijo pripravili za serijsko proizvodnjo. Volvo na področju avtomatiziranja vožnje vidi velike priložnosti tudi v drugih poklicih, denimo na terminalih za tovor ali letališčih.

Volvo smetarski tovornjak | Avtor: Volvo Trucks Volvo Trucks
dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 3
  • McClain 18:37 14.oktober 2017.

    V Ameriki je ze pred 30 leti vopzil in pobiral en sam, ker je bil avto tako narejen da je to šlo brez peroblemov. Prti nas pa trije. Če samo po dbva iz smetnjakarjev damo na zavod jih bo po ...prikaži več moje 10.000 naenkrat. To je ucinkovitost ali pa neucinkovitost.

  • MaloNor 18:46 20.maj 2017.

    Poglejte jezikovni kotiček o vejicah. Namesto treh smeti pobira en sam. Verjetno ste mislili: Namesto treh, smeti pobira en sam.

  • Avatar praufo
    praufo 12:37 20.maj 2017.

    več kot odlična zadeva, in na komunalah bodo šefi veseli, ko bodo lahko odpustili polovico delavcev