Avto
41 ogledov

Voznika oglobijo, kaj pa pešca?!

Hoja s telefonom Profimedias
Zakonodaja omogoča, da policija zaradi uporabe telefona med vožnjo oglobi voznika, ne pa tudi pešca, ki lahko v nevaren položaj spravi sebe ali druge udeležence prometa.

Hoja s telefonom v roki očitno postaja problem, saj nekatere države razmišljajo o spremembi zakonodaje, ki bi, podobno kot voznike, oglobila pešce zaradi uporabe telefona med hojo. 

PREBERITE ŠE: 

V Havajih trenutno sprejemajo zakonodajo, ki predvideva globo 250 ameriških dolarjev za pešca, ki bo med prečkanjem prehoda za pešce uporabljal telefon, v New Jerseyu pa je v postopku predlog popolne prepovedi uporabe telefonov med pešci v gibanju.

Za zdaj spremembe zakonodaje ne bo

Pri nas o tej možnosti za zdaj ne razmišljajo. "Ministrstvo ne razmišlja o možnosti, da bi v zakonu o pravilih cestnega prometa uzakonili prepoved uporabe mobilnega telefona za pešce, ter kazensko določbo za kršitev prepovedi," pojasnjujejo na ministrstvu za infrastrukturo, ki ga vodi Peter Gašperšič

Dodajajo, da takšnega predloga do sedaj niso prijeli tudi od od Javne agencije RS za varnost prometa, ki v praksi pokriva področje varnosti v prometu.   

Uporaba telefona zmanjšuje peščevo pozornost

"V taki situaciji uporaba telefona zmanjšuje peščevo pozornost in je zaraditega bolj izpostavljen nevarnostim na cesti," o varnosti uporabe telefona med hojo pri pešcih, ki so udeleženi v prometu,"  pravijo na Policiji. 

Dodajajo, da pozdravlja vsako vsako rešitev, ki bi izboljšala stanje varnosti cestnega prometa. "Menimo, da bo v prihodnje potrebno razmišljati tudi o tem," je dejala Vesna Drole s Generalne policijske uprave. "Seveda mora zakonodajalec analizirati stanje in ugotoviti ali je to pri nas sedaj že potrebno."

Posebne peš poti za pešce s telefoni

Komentarjev 4
  • Avatar Leon
    Leon 15:52 12.april 2016.

    Malo zares malo za šalo bi rekli ,vendar kadar gre za Slovenijo potem nikoli ne veš ! Zakaj policaji lahko telefonirajo med vožnjo ostali vozniki pa ne ?

  • patron 12:48 12.april 2016.

    ne sam oglobijo, celo obdavčijo...hehe

  • Dare Dado 12:47 12.april 2016.

    pa kaj ste vsi zmešani, sam globe, denar, proklet svet zmešan