Avto
13901 ogledov

Vozniki, lastniki pozor: Kaj trenutno lahko in česa ne morete početi

Rezervne žarnice Andrej Leban
Uredbe, odločitve in neodločitve. Kako lahko trenutno sploh kupite pregoreno žarnico ali akumulator za avto, vam ga bodo v servisnih delavnicah montirali, ali gume še menjajo, ali lahko danes kupite avto iz salona in kaj je s šolami vožnje.

Zadnji "lockdown" zaradi koronavirusa je prinesel kar nekaj zmede v življenja lastnikov vozil, izvajalcev storitev in trgovcev s področja vzdrževanja, pa tudi pri šolah vožnje. Precej dejavnosti, ki so povezane z nakupom in lastništvom vozila, je prepovedanih, druge so dovoljene pod določenimi pogoji. Uredba pa je po objavi v Uradnem listu pustila še kar nekaj odprtih vprašanj. Kaj morate vedeti.

Podaljšanje prometnega dovoljenja - nekatere omejitve

Na upravnih enotah so za veliko večino storitev uvedli naročanje, torej tudi za zadeve v povezavi z registracijo vozila. Ko je le mogoče, uporabljajte storitve e-uprave (podaljšanje prometnega dovoljenja, odjava vozila ...). Če za podaljšanje potrebujete tehnični pregled, potem zaenkrat omejitev pri izvajanju te dejavnosti ni. Zavarovalniške storitve potekajo nemoteno.

Trgovine z avtomobilskimi deli - zaprte, a lahko prevzamete.

Če nujno potrebujete kakšen specifičen rezervni avtomobilski del, olje, filter, sijalke ali varovalke, potem je klasična pot, ko ste vstopili v specializirano trgovino z rezervnimi deli, onemogočena. Vsi tovrstni trgovci namreč v skladu z vladno uredbo ne smejo nuditi ali prodajati blaga neposredno potrošnikom.

Se je pa že veliko trgovcev z rezervnimi avtomobilskimi deli samoorganiziralo in vzpostavilo prodajo po naročilu z osebnim prevzemom, ki jo novi odlok o preprečevanju širjenja okužbe dovoljuje "na prevzemnih mestih, kjer je zagotovljen minimalni stik s potrošniki, in sicer med 6.00 in 21.00 uro."

Kot alternativa, a verjetno precej počasnejša možnost je že doslej zelo razširjena spletna prodaja domačih in tujih specializiranih trgovin. 

Kakšen najbolj običajen avtomobilski del, na primer žarnico H7 ali metlice brisalcev pa se dobijo tudi na bencinskih črpalkah, ki normalno poslujejo dalje. Je pa tam izbira lahko bistveno bolj omejena. Nekateri večji trgovci z raznim orodjem in gradbeno inštalacijskim programom imajo prav tako kotičke z osnovno ponudbo avtodelov, ne računajte pa, da boste po tej poti našli na primer kakšen manj običajen akumulator ali olje za zmogljivejše motorje.

Mehaniki, vulkanizerji, avtoličarji ... - odprti!

Servisne delavnice za motorna vozila in kolesa ostajajo v skladu z uredbo normalno odprti, saj sodijo med dovoljene izjeme. Vulkanizerji, avtoličarji, avtomehaniki, avtokleparji, delavnice za popravilo koles in podobne službe torej poslujejo, pričakujte pa, da so čakalne dobe daljše in da velja sistem naročanja, kar je še posebej aktualno te dni pri menjavi pnevmatik. Dobava potrebnih rezervnih delov neposredno z dobavitelji naj bi potekala nemoteno.

vulkanizerstvo | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Avtopralnice - zaprte!

Do nadaljnjega morate za čiščenje svojega avta poskrbeti izključno sami, saj je izvajanje dejavnosti avtopralnic prepovedano. Zimsko vzdrževanje vozila je sicer zelo pomembno, saj je treba z vozil zaradi zaščite karoserije, vidnosti in varnosti čim pogosteje spirati umazanijo in sol.

Nakup avta ali kolesa - osebno ne bo šlo.

Avtosaloni so zaprti, vstop vanje ni dovoljen. Podobno je s klasično prodajo koles, kjer pa je glavnina letošnjega povpraševanja zaradi konca sezone in izpraznjenih zalog mimo.

Šola vožnje | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Avtošole in izvajanje izpitov - odprto - za zdaj.

Uredba je na to področje "pozabila" in ga ni natančneje definiralo. Šole vožnje in izpitni centri ob upoštevanju vseh priporočil NIJZ trenutno obratujejo dalje, poteka tako teoretični kot praktični del izobraževanja. Po naših informacijah pa obstaja zelo velika verjetnost, da bo že v kratkem prišlo do spremembe, da v ozadju potekajo intenzivni sestanki in da bi delo šol voženj in izpitnih centrov lahko prav kmalu povsem zaustavili.

Borut Žagar iz Združenja šol voženj izraža pričakovanje, da do zaprtja šol voženj vendarle ne bo prišlo. Kot utemeljuje, med 800 člani združenja v zadnjega pol leta od pomladanske epidemije po njegovih podatkih niso imeli okužb med inštruktorji niti ne širjenja okužbe med tečajniki, kar pripusuje strogemu upoštevanju navodil stroke, uporabi mask, razkuževanju ... Zato Žagar upa, da jih bosta vlada in stroka vendarle pustila odprte, tako kot je to dovoljeno tudi drugim oblikam javnega prevoza, na primer taksistom ali javnemu potniškemu prometu. 

Sami smo sicer pridobili informacije, da so se v zadnjem času pojavile okužbe tudi med inštruktorji. 

Zaradi okužbe je sicer Agencija za varnost prometa začasno prekinila delo v izpitnem centru Ptuj, vendar pa naj bi okužba pri tamkajšnjih zaposlenih izhajala iz domačega okolja. 

andrej.leban@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • ivan277 23:49 28.oktober 2020.

    Zasebno posojilo Lahko vam pomagam dobiti posojilo, financiranje ali naložbo. če vas zanima, prosimo, odgovorite za več podrobnosti. E-naslov: posojila386@gmail.com Hvala vam