Avto
73 ogledov

Vozniki, pazite se divjadi

Posebej pazljivi bodite ob jutranjih urah in ponoči, ko divjad najpogosteje preč Žurnal24 main
Lovska zveza Slovenije je v letu 2009 zabeležila preko 9.000 cestnih nesreč divjadi, kar je za dobrih 12 odstotkov več kot leto prej.
V zavarovalnici Triglav so nam pojasnili, da povprečna škoda na vozilih, ki so bila udeležena v nesreči z divjadjo, znaša približno 1.000 EUR na vozilo, letno pa zabeležijo 5.000 škodnih primerov.

Prometne nesreče, v katero je vključena divjad so v Sloveniji zelo pogoste. V letu 2009 so na Lovski zvezi Slovenije zabeležili 5774 cestnih nesreč visoke divjadi (od tega 5619 srnjadi) in 3601 povozov nizke divjadi (od tega 866 lisic in 666 zajcev), je dejal direktor strokovne službe LZS Srečko Žerjav. Srnjad, ki je najpogosteje udeležena v nesrečah meseca maja začne vzpostavljati svoje teritorije, zato je takrat tudi največja nevarnost nesreč, ni pa statistično določeno kateri deli deli Slovenije so najbolj izpostavljeni.

Ponoči in zjutraj najbolj nevarno

Še posebej nevarne za trke z živaljo so podeželske ceste in prehod preko ceste med gozdom in polji. Pri hitrosti 100 km/h je udarec pri trku z živaljo približno dvakrat tako močan, kot pri hitrosti 70 km/h. Večino nesreč se zgodi zgodaj zjutraj in zvečer preko noči, vedno več nesreč, pa se pojavlja tudi čez dan, v katero so udeležene manjše živali (zajci, ptiči). Najboljši nasvet za voznike je, da so na cesti čim bolj previdni in upoštevajo znake, ki opozarjajo na nevarnost divjadi na cesti, opazujte rob cestišča, vzdržujte varnostno razdaljo s spredaj vozečimi vozili in uporabljajte dolge luči, saj se očesa večina živali ob osvetlitvi svetijo in jih je tako moč opaziti.

Ne reagirajte panično
Če na cesti opazite žival, zavirajte le toliko močno, da ne ogrožate sebe ali drugih v prometu. Če imate čas, opozorite žival nase s hupanjem in svetlobnimi znaki, da bo ta ugotovila smer vaše poti. Če trka ni moč preprečiti dobro držite volan in ne tvegajte z nepremišljenimi manevri, saj je lahko trk v drugo vozilo ali drevo še nevarnejši.

V primeru trka z živaljo vozilo takoj ustavite, prižgite utripalke in zavarujte kraj nesreče s trikotnikom. Zakon o lovstvu pravi, da je prepovedano dotikanje, prenašanje in prilaščanje najdenih osebkov vseh vrst. Ranjeni živali se ne približujte, saj vas lahko napade. Če žival zbeži, si zapomnite smer, kam je stekla, o nesreči pa obvestite policijsko postajo.

Odganjalci divjadi
Lovske zveze so na določenih delih cest v Sloveniji v obcestne signalne stebričke že začeli vgrajevati elektronska odganjala, ki so se pokazala za zelo uspešno rešitev. Z zvočnimi signali na razdalji nekaj kilometrov odganjajo divjad. Drugi način preventive so kemične ograje, ki s pomočjo kemičnih substanc, ki jih žival zavoha, le to odganjajo stran od ceste.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.