Avto
88 ogledov

Vozniki, vrata odpirajte z desno roko!

Vrata v avtu Profimedias
Vrata avtomobila bi vedno morali odpirati z desno roko, ne z levo, uči nizozemski prijem.

Ali kot voznik z notranje strani odpirate vrata z levo roko? Seveda, tako kot še velika večina Slovencev. Ampak bolje bi bilo, da bi kljuko vrat vedno potegnili z desno roko. Na Nizozemskem je to nekaj povsem običajnega. In veliko varneje. 

Gre za tako imenovani nizozemski prijem, ko vrata z notranje strani vedno odpremo z nasprotno roko. Pri tem se naše telo samo od sebe nekoliko zavrti nazaj, tako da lahko s pogledom avtomatsko ošvrknemo vzvratno ogledalo in predel ob avtu, ali se nam za vozilom kdo približuje, denimo kolesar. 

Neumno in nepotrebno? Na Nizozemskem to tehniko spodbujajo že zadnjih petdeset let. Otroci se je učijo v šolah in od svojih staršev. Poudarjajo jo tudi med pridobivanjem vozniškega izpita in je pogoj, da kandidat sploh opravi izpit.

Na Nizozemskem je po podatkih ETSC za leto 2015 umrlo povprečno 36,8 ljudi na milijon prebivalcev, v Sloveniji istočasno 58,2 ljudi. Tretjina od nizozemskih žrtev je bila kolesarjev, zato so tam še posebej pozorni na to ranljivo zvrst udeležencev v prometu. Tudi pri nas se še posebej v mestih pogosto dogajajo nesreče zaradi nepazljivega odpiranja vrat.

Projekt so povzeli že po številnih državah sveta in aktivno spodbujajo uporabo "nizozemskega prijema".

 

dezurni@zurnal24.si

 
Komentarjev 12
  • OneCent 11:19 07.februar 2017.

    Logično, da pogledaš v ogledalo. To narediš avtomatsko, a to ni dovolj, ker je kot pogleda v ogledalu premajhen. Pogledati moraš levo za 45°, se prepričati, da ne oviraš nikogar in šele potem odpreti vrata.

  • Papaja Popi 09:47 07.februar 2017.

    Snežinko Tako , kot si napisal je najbolj prav.Tako bi morali učiti v avtošolah in tako bi moralo biti.Tudi pri nas tako, vedno in povsod, naredimo tako.Vse ostalo je samo zavajanje in mlatenje prazne slame.

  • Johnny13a 09:41 07.februar 2017.

    Edini pravi nasvet bi bil, da kolesarji vozijo po omejitvah in ne divjajo po stranskih in nelegalnih poteh, ker potem tudi ne bodo poleteli čez vrata...