Avto
90 ogledov

Vozniki začetniki bodo nevarnosti izkusili z virtualno resničnostjo

Samsung Drive Samsung
Avstrijski ÖAMTC Fahrtechnik v sodelovanju z južnokorejskim tehnološkim velikanom Samsungom razvija aplikacijo Samsung Drive, ki bo s pomočjo virtualne resničnosti (VR) voznike začetnike učila pravilnega odzivanja na nevarne situacije na poti.

Uporaba Samsungovih očal Gear VR daje uporabniku občutek, da se nahaja v avtomobilu, neposredno za volanom. Kot rezultat tega lahko uporabniki v varnem virtualnem okolju izkusijo, kako hitro se lahko zgodi nesreča in kakšne so morebitne posledice tega.

S pomočjo te tehnologije bodo tako lahko izkusili nevarnosti motečih dejavnikov, kot je na primer uporaba pametnega telefona med vožnjo. Ti zmanjšujejo osredotočenost in ogrožajo voznike, sopotnike ter ostale udeležence v prometu, so sporočili iz avstrijske podružnice Samsunga.

Omenjena rešitev bo za namene usposabljanja na voljo v podjetju ÖAMTC Fahrtechnik, ki ima pod svojim okriljem upravlja več centrov za varno vožnjo. Osnovni video z VR-usposabljanjem bo kasneje tudi nadgrajen s temami o tem, kako na primer pravilno preveriti mrtvi kot čez ramo ali gledati naokoli, ko voziš motor.

Slovenski simulator uči voziti tujino

Podobne sisteme razvijajo tudi drugi. Tako je septembra lani mlada ljubljanska ekipa podjetja NERVteh pokazala realističen simulator vožnje, ki omogoča zelo realističen prvi stik z vožnjo, pa tudi trening za izkušene profesionalne dirkače. Povabili so jih že tudi na pogovor v razvojni BMW center, bili so že v konkretnih stikih z Googlom, ki je med pionirji avtonomne vožnje. Zavarovalnica Triglav pa je v NERVteh tudi vložila sredstva, saj namerava simulatorje v prihodnosti uporabljati pri svojih akcijah za promocijo varnih voznikov.

Več o slovenskem izumu si lahko preberete tukaj.

Komentarjev 1
  • Pepe007 20:54 24.januar 2017.

    Resnične izkušnje prinesejo telesno in še kako bolečino ob napaki. Dokler tega ni, virtualna simulacija ni tisto ta pravo.