Avto
130 ogledov

Vozniški izpit v prvo naredila pri 77 letih

Karolina Kočman AMZS
Karolina Kočman je vozniški izpit naredila pri 77 letih. Praktični in teoretični del je v avtošoli naredila v prvo. Zdaj ima izpit že osem let in je aktivna udeleženka v prometu.

Kako, da ste se tako pozno, pri 77 letih, odločili, da postanete voznica?
V to me je prisilila smrt moža. Poročena sva bila 54 let. Bila sva zelo dobra partnerja. On me je na nek način varoval. Vedela je, da imam težko službo, morala sem skrbeti za otroke, on je bil pa bolj zaposlen. Ko je umrl, nisem bila več mobilna, stanujem pa v Srednjih Gameljnah, kjer ni bilo avtobusa. Otroci so zato želeli, da naredim vozniški izpit. Prosili so glavnega inštruktorja AMZS Braneta Legana, da me je testiral. Inštruktor mi je dejal, da naj grem takoj v avtošolo. Začela sem že naslednji dan. Dobro obvladam tudi delo z računalnikom, s pomočjo katerega sem se naučila vseh prometnih predpisov. Teorijo in praktično vožnjo sem v avtošoli naredila v prvem poskusu.

Zdaj niste več mlada voznica?
Ne. Vozniški izpit imam že osem let. Ko sem naredila vozniški izpit so mi dejali, da sem najstarejša voznica, ki sem naredila vozniški izpit.

Kakšne spomine imate na glavno vožnjo za pridobitev vozniškega izpita?
Moj inštruktor mi večer pred glavno vožnjo ni povedal, da imam zjutraj izpit. To mi je razkril šele zjutraj, ko me je vprašal, če sem dobro spala. Komisija na izpitu je bila do mene neizprosna,  tako kot do drugih. Na vožnji sem imela tremo in bila nekoliko zmedena, saj sem se, ko so mi dejali, da naj peljem do mojega doma v Srednje Gameljne, celo izgubila.

Kaj vam je bilo pri vožnji najtežje osvojiti?
Avtoceste.

Kako pomembno je obnavljanje vozniškega znanja, predvsem za starejše voznike?
Znanje vi morali vseskozi obnavljati. Veliko ljudi je, ki imajo vozniški izpit in vozijo nič, ali pa zelo malo. Na cesti gledam starejše, ki zelo težko obvladujejo določene segmente vožnje. Zelo strah jih je predvsem krožišč. Sama sem se jim zelo posvetila, jih naštudirala in s tem nimam težav.

Kakšna je vozniška kultura v Sloveniji. So mlajši vozniki dovolj strpni do starejših voznikov?
Nekateri ne. Se spomnim primera, ko je pred mano vozil pijani kolesar, ki je zelo vijugal po cesti. Tisti za mano ga ni videl in mi je mahal, ter neprestano trobil. Sama ga nisem mogla prehiteti, naj bi ga kar povozila? Veliko je nestrpnih.

Novi avtomobili so opremljeni s številnimi varnostnimi naprednimi sistemi. Jih znate uporabljati?
Imam navigacijo in jo uporabljam. Imam tudi tempomat, ki je uporaben za daljše vožnje, a ga uporabljam premalo. Zagotovo se bom temu še bolj posvetila.

Komentarjev 3
  • Žurnalček 13:27 03.maj 2013.

    Po mojem , bi morali starejši od 70 let na EKG vsako leto, kajti katastrofo lahko prinese samo srce, ker edino ono naenkrat odpove. Druga stvar je pa , ko je nekdo lahko pri teh letih dementen, drugemu so pa ...prikaži več začeli rasti tretji zobje.

  • kapibara 13:18 03.maj 2013.

    ZA lastno varnost in moje hčere,podpiram idejo+predlog+zakon, da je po 8o. letu "starosto nezmožnost vožnje", v varnost drugim...saj če se sam v kako škarpo zarine, nobene škode !!!, če pa hudič "prepotentni upokojenec- pištoleros" še kakega s sabo vzame..!<br ...prikaži večbr />pa da mu v tem primeru še "mamico v koruzo popeljem"!??Kar bo v vsakem primeru PREPOZNO..!!

  • BenX 09:41 03.maj 2013.

    upam samo, da me nebo zbila z motorja in rekla: nisem ga videla! če se izgubiš na poti domov in maš problem na avtocesti, kjer pelješ po samo enem pasu in samo naravnost... bog nam pomagej!