Avto
23906 ogledov

Vozniški izpiti odslej na telefonih

Digitalno vozniško dovoljenje BMVI
V Nemčiji kot največji članici EU lahko vozniki po novem ustvarijo digitalno različico vozniškega izpita. A manjka najpomembnejša lastnost, pa še sistem se jim je sesul.

Nemško zvezno ministrstvo za promet je objavilo, da lahko tamkajšnji vozniki ustvarijo digitalno različico svojega vozniškega dovoljenja in si ga shranili na pametni telefon. "Digitalno vozniško dovoljenje lahko olajša vsakdanjik," je ob zagonu tega pomembnega ukrepa na področju digitalizacije javnih listin dejal prometni minister Andreas Scheuer. 

Med navedenimi prednostmi navajajo lažje in predvsem hitrejše postopke v primerih, ko se je treba izkazati z dovoljenjem, na primer pri najemu ali souporabi avtov, pa tudi pri prijavi v hotelsko sobo, s čimer bi lahko vozniško dovoljenje postalo digitalni ključ.

Zainteresirani za prenos na telefon potrebujejo ustrezno pametno napravo, pa tudi e-identiteto, podobno kot v Sloveniji smsPASS. Izpit je shranjen v zastonjski aplikaciji ID Wallet, ki ima odobritev ministrstva. Prenesti pa je mogoče le kartična dovoljenja, starih papirnatih ne. 

Digitalno vozniško dovoljenje | Avtor: BMVI BMVI

A to je šele prvi korak, saj manjka tisto, česar se vozniki verjetno najbolj veselijo. Kot opozarja tamkajšnja zvezna uprava za avtomobilski promet KBA, trenutno digitalno vozniško potrdilo še nima pravne podlage, da bi se z njim lahko izkazali ob policijski kontroli.

Težava ni v nemških predpisih, temveč na ravni EU, saj mora biti tovrsten uradni dokaz v primeru kontrol odobren na ravni članic. Minister Scheuer je ob tem dejal, da si že aktivno prizadevajo za uveljavitev digitalnega izpita po vsej Uniji, kar bi na stežaj odprlo vrata tudi za uvedbo te novosti v ostalih članicah.

Da, kolaps se lahko zgodi tudi v Nemčiji

Digitalno vozniško dovoljenje so si Nemci lahko začeli ustvarjati od 23. septembra dalje. A sledil je takšen naval, da se je aplikacija ID Wallet sesula, pojavila so se tudi dodatna vprašanja glede njene varnosti. Kot piše na strani KBA, je aplikacija trenutno odstranjena iz spletne trgovine in čakajo na novo različico.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 7
  • dizelcek 08:39 06.oktober 2021.

    Ker danes nihče nič ne misli in ima vse na elektriko-baterijo, kot npr.telefon, v primeru ko je baterija prazna si brez dokumentov ??? Ste kdaj pomislili kakšna prihodnost je to ??? Vsakemu svetujem da ima prave dokumente in bančne kartice ...prikaži več v svoji denarnici in jih uporablja, predvsem vsem svetujem da imate tudi nekaj gotovine v denarnici, predvsem moški, ne da plačujete jutranjo kavico s kartico ostali se vam pa na skrivaj hihitajo. Prihodnost so še zmeraj pravi denar in pravi dokumenti. Lep po

  • Anica Kozlevčar 13:36 29.september 2021.

    Ali potem od države dobimo tudi aparat in plačano naročnino?

  • Toma 12:15 29.september 2021.

    S tem si ne moreš niti ta zadnje obrisati!