Avto
24 ogledov

"Vožnja škodi ženskim jajčnikom"

Voznica v Savdski Arabiji Reuters
Savdski šejk je našel tehtni razlog, zakaj ženskam nikoli ne bi smeli dovoliti voziti: položaj za volanom naj bi škodoval njihovim jajčnikom, zato se rodi veliko prizadetih otrok.

Da gredo nekaterim moškim ženske voznice v nos, je jasno. Tudi pri nas, čeprav so moški statistično precej nevarnejši za zdravje drugih.

V nekaterih državah pa gre tovrstna "ginofobija", torej nerazumen strah pred ženskami, tako daleč, da jim sploh ni dovoljeno sesti za volan. Ena izmed takšnih držav je Savdska Arabija, ki odkrito preganja ženske, ki si drznejo prevzeti to domnevno izrazito moško vlogo v družbi. Tako lahko vozniško dovoljenje dobijo le moški, zanimivo pa je, da uradnega zakona ali predpisa o tem sploh ni, vseeno pa policija dosledno kaznuje vsako žensko voznico, številne so tudi aretirane, poroča BBC.

Posameznice, ki so si upale javno izpostaviti ter se upreti vladajoči teokratski miselnosti v državi, so bile v zadnjih dveh desetletjih redke, a kepa snega je sčasoma postajala vse večja ... Po družabnih omrežjih v Savdski Arabiji se tako odvija kampanja, ki ženske poziva, naj 26. oktobra prekršijo vsiljena pravila in se usedejo za volan. Pod poziv se je podpisalo že 11 tisoč tamkajšnjih žensk. 

Klerikalni in posvetni vrh države je zato zadnje dni odkrito stopil v bran domnevne naravnanosti in tradicionalnosti savdijske družbe. Med vsemi pa izstopa izjava šejka Saleha al Lohaidana za spletni portal Saby.org: "Če ženska vozi avtomobil, ne glede na to, ali to počne iz nuje, ima to lahko negativne duševne posledice, saj medicinske študije psihologije in funkcionalnosti dokazujejo, da vožnja avtomobila avtomatično vpliva na jajčnike in potiska medenico navzgor."

"Zato odkrivamo, da imajo tiste, ki redno vozijo, otroke s kliničnimi težavami najrazličnejših stopenj," je dodal. 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.