Avto
37737 ogledov

Vožnja z neveljavno prvo pomočjo vas lahko drago stane

prva pomoč Saša Despot
“V najhujšem primeru pride do hude okužbe rane, nemalokrat se razvije celo sepsa.”

Slovenska policija zaradi pretečene prve pomoči v avtomobilu vsako leto kaznuje več tisoč voznikov. Tekom leta 2021 so pristojni pri ugotavljanju tehnične brezhibnosti vozil zabeležili 22.665 prekrškov, v letu 2022 pa je številka padla na 22.011. Do konca marca 2023 je bilo zaradi omenjenega neupoštevanja pravil obravnavanih 4.117 voznikov. 

Policisti v vozilih opažajo predvsem neveljavne roke prve pomoči, obstajajo pa tudi primeri že odprtih in rabljenih kompletov. Globa za pretečen rok oziroma odprt in že uporabljen set prve pomoči je enaka v vseh primerih. "Globa za prekršek zaradi vožnje z neveljavno prvo pomočjo je po 41. členu ZMV-1 predpisana v višini stotih evrov," sporočajo iz policije. 

"Komplet prve pomoči mora biti v Republiki Sloveniji skladen z določili Pravilnika o delih in opremi vozil, v katerem je določeno, kakšna mora biti obvezna oprema vozila. V vozilu se lahko uporabljajo tudi kompleti za prvo pomoč, kupljeni v tujini, ki odstopajo od zahtev iz navedenega pravilnika glede velikosti in oblike embalaže ter napisa na njej, pod pogojem, da ta embalaža ustreza zahtevam glede kakovosti in trdnosti. Vsebina kompleta pa mora skladna z omenjenim pravilnikom." 

– Slovenska policija

prva pomoč | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Vožnja brez veljavne prve pomoči? Lahko ste ob življenje ...

Po poteku veljavnosti kompleta za prvo pomoč ga mora lastnik vozila nemudoma zamenjati. O tem, kakšne so posledice uporabe pretečenih materialov, smo spregovorili s Sabino Dietner iz Medicine dela, prometa in športa ZD Ljubljana ter Urošem Zafošnikom iz Simulacijskega centra ZD Ljubljana. "Ljudje le redko uporabijo prvo pomoč v avtomobilu," menita strokovnjaka. "Pa še to zaradi drugih zadev, kot so na primer ureznina, manjša poškodba na izletu, ko so kje z avtomobilom in podobno. Pri samih prometnih nezgodah se udeleženci bojijo pristopiti k ponesrečencu, predvsem zaradi pomanjkanja znanja."

nesreča, promet, ponesrečenec | Avtor: Profimedia Profimedia

Le malokdo povsem razume, zakaj se je pomembno voziti z veljavno prvo pomočjo, če pa je vmes niso nikoli niti odprli. A dejstvo je, da po približno petih letih nekateri materiali v kompletu, ki morajo biti po nezgodi v stiku s poškodovanimi deli telesa obvezno sterilni, to niso več. Torej vse, kar damo na rano, bodisi gaze – komprese, blazinice za opekline, sterilni prvi povoj, ki se ga namesti čez gazo, po pretečenih petih letih ni več sterilno. 

Glede na to, da se marsikateri Slovenec požvižga na ta dejstva, Dietnerjeva in Zafošnik opozarjata na posledice uporabe pretečene prve pomoči: "V najhujšem primeru lahko pride do hude okužbe rane, razvije se lahko celo sepsa. Nemalokrat so zaradi okužbe rane potrebni tudi operativni posegi."

Pretečena prva pomoč ni povsem neuporabna. Nekaj materialov, se lahko uporabi tudi doma: obliži za žulje, povoji, ruta in še bi lahko naštevali. Pogosto se tudi v medijih znajdejo obvestila, da denimo študenti medicine ali zdravstvene nege potrebujejo tovrstni material za izvedbo vaj, izpitov ali ko odidejo v odročne kraje na prostovoljno delo.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 31
  • marusa98 21:07 04.maj 2023.

    Vse skupaj je ena farsa, naj se javijo bralci, kateri so sploh prvo pomoč kdaj koli uporabili. Jaz sem že tri komplete v sneti vrgel neuporabljene, dve pa imam še v predalu. Toliko o ohranitvi narave. Še to nekatere države ...prikaži več nimajo časovnih omejitev prve pomoči!

  • Avatar Mehičanka76
    Mehičanka76 23:01 03.maj 2023.

    Prvo pomoč moramo menjati zato ker je nekoč imel nek politik svojega sorodnika, ki je izdeloval komplete prve pomoči. Zakaj je tako še danes pa verjetno nihče ne ve čisto točno. Da gaze in povoji po 5ih letih niso več ...prikaži več sterilni, ha ha ha ....

  • Kmodri 14:39 03.maj 2023.

    Preden pridete v bolnico, se od vas pričakuje, da je rana sterilna, sicer ogrožate javno zdravstvo!