Avto
5329 ogledov

Vpliv bo dolgoročen, cene se bodo še dvignile

Parkirani avtomobili
Pri nakupu avtomobila kupci bolj kot želje v ospredje postavljajo dejanske potrebe. Rasti cen tako rabljenih kot novih vozil ni videti konca.

Čakalne dobe za nove avtomobile se še nekaj časa ne bodo zmanjševale, prav tako ne moremo pričakovati, da se bodo njihove cene znižale. Posledično se precejšen pritisk vrši tudi na trg rabljenih vozil, kjer cene prav tako naraščajo. Težave na trgu tako novih kot rabljenih vozil so se začele s pandemijo covida-19, ko je prišlo do prekinitev dobavnih verig. "Ocenjujemo, da bo zmanjšan obseg proizvedenih novih vozil vplival na trg rabljenih vozil tudi dolgoročno, v smislu večjega povpraševanja in dviga cen rabljenih vozil," pravi Mitja Otorepec, direktor Summit Leasing Slovenija. 

Kdaj bi se lahko razmere umirile, je težko napovedati, kar poudarjajo tudi v podjetju Autopoint. Glede na trenutno stanje ni na vidiku, da bi se jeseni, kot so bila prva predvidevanja, stanje umirilo. 

DoberAvto Zaradi vojne Avto To se zaradi vojne utegne zgoditi z rabljenimi avtomobili

Za nakup se odločajo na osnovi potreb, manj na osnovi želja

Zaradi nastalih razmer se spreminjajo navade kupcev. "Danes na nakup vozila v prvi vrsti vplivajo potrebe po mobilnosti. Ta dejavnik je zlasti razviden iz povečanja povpraševanja po financiranju vozil nižjih razredov oziroma vrednosti. Na drugi strani pa so želje strank, ki kupujejo novo vozilo, precej omejene zlasti z vidika dobav vozil oziroma čakalnih dob," poudarja Otorepec. "Nastala situacija vpliva na povečanje povpraševanja po rabljenih vozilih ne samo na slovenskem temveč tudi na drugih trgih po svetu. Povečanemu povpraševanju se seveda prilagajajo tudi cene, tako da opažamo, da se stranke v zadnjem času za nakup rabljenega vozila povečini odločajo zlasti na osnovi dejanskih potreb po mobilnosti in varnosti, manj pa na osnovi želja." 

V AMZS voznikom pri nakupu rabljenih vozil posameznikom svetujejo, da svojo odločitev dobro pretehtajo. Priporočajo čim bolj temeljit pregled zgodovine avtomobila, pa tudi pregled v servisni delavnici. 

Parkirani avtomobili | Avtor: Profimedia Profimedia

V Summit Leasingu imajo razvejano mrežo več kot 600 partnerjev, ki ponujajo tako nova kot rabljena vozila. Obenem pa lahko strankam na enem mestu ponudijo tudi celovito finančno rešitev pri nakupu želenega vozila, vključno s sklenitvijo zavarovanja za izbrano vozilo. Summit Leasing sodeluje z vsemi velikimi zavarovalnicami na slovenskem trgu in lahko strankam ponudi ugodne in individualno prilagojene pakete avtomobilskih zavarovanj. "Skupaj z našimi partnerji si prizadevamo, da strankam omogočamo čim bolj celovito storitev, saj se zavedamo, da je čas dragocena vrednota in verjamemo, da nas prav celosten pristop dela bolj konkurenčne," ocenjuje Otorepec.

Summit Leasing Slovenija je prevzel podjetje Mercedes-Benz Leasing Hrvatska d.o.o., ki ga je kupil od podjetja Mercedes-Benz Mobility AG. Z zaključkom posla se je podjetje Mercedes-Benz Leasing Hrvatska d.o.o. preimenovalo v podjetje Mobil Leasing d.o.o.. Mitja Otorepec, direktor družbe Summit Leasing Slovenija je ob zaključku posla povedal: "Veselim se, da bomo lahko s celotnim naborom kreativnih finančnih rešitev, ki izpolnjujejo najvišje strokovne standarde v avtomobilski finančni industriji, še naprej podpirali stranke Mercedes-Benza, trgovce in distributerja."

Rabljena vozila po načelu "ključ v roke" oz. dostava na njihovo dvorišče

Ena od storitev, ki jih Summit Leasing, ponuja trgovcem, je LeasySelect, ki trgovcem omogoča dostop do obsežne baze preverjenih rabljenih vozil vseh znamk in modelov vozil, ki so na voljo na spletnih platformah lizing družb po Evropi. Trgovec lahko na spletnem portalu Leasyselect.si izbere želeno vozilo, vse ostalo, vključno s plačilom, prevozom in ureditvijo vseh uvoznih formalnosti pa za njega uredi Leasy Select. Rabljena vozila iz tujine so trgovcem dostopna po načelu "ključ v roke" oz. dostava na njihovo dvorišče. Trgovci lahko uporabijo tudi klicni center, kjer jim lahko pomagajo svetovalci, ki vozilo poiščejo, svetujejo in lahko tudi licitirajo. 

V okviru storitve Leasy Select imajo trgovcu v okviru vnaprej dogovorjenih pogojev oziroma limitov na voljo finančna sredstva za nakup, hkrati pa jim ni treba skrbeti za organizacijo transporta, urejanje dokumentacije v povezavi z uvozom vozol ter za postopke, povezane z obračunom in plačilom davčnih obveznosti. Na portalu Leasy Select je vedno na voljo tudi omejeno število vozil s podaljšanim jamstvom, ki so že na zalogi v Sloveniji in so pripravljena za takojšnji prevzem. Poleg tega imajo trgovci za vsa vozila, kupljena preko portala Leasy Select, možnost sklenitve ugodnega podaljšanega jamstva preko Cargarantie.

Parkirišče, novi avtomobili | Avtor: Profimedia Profimedia

Storitev so razširili tudi z možnostjo nakupa vozila neposredno z nemškega trga, prek spletnega portala Mobile.de. Trgovec na spletnem portalu izbere želeno vozilo, na kar po elektronski pošti pošlje spletno povezavo za izbrano vozilo svetovalcem Leasy Select. Svetovalci nato fizično preverijo vozilo na lokaciji prodajalca in o stanju vozila seznanijo trgovca, ki se zanima za nakup. Vse ostalo sledi po že ustaljenem postopku. "To je še ena izmed možnosti, ki trgovcem ponuja dostop do rabljenih vozil bodisi neposredno za stranko bodisi za lastno zalogo, pri čemer se jim ni potrebno ukvarjati z logističnim in finančnim delom posla," poudarja Otorepec iz Summit Leasing Slovenija. 

Renault grand scenic Izbrali smo Avto Top rabljeni družinski avtomobili za manj kot 10.000 evrov

Število uvoženih rabljenih vozil spet narašča

Po podatkih Statističnega urada RS se število prvič registriranih vozil v Sloveniji še ni dvignilo nad ravni, ki smo jih videli pred pandemijo koronavirusa. Januarja 2019 je bilo v Sloveniji prvič registriranih 9.456 vozil, od tega 6.760 novih vozil. Podobno je bilo leto kasneje, ko je januarja številka dosegla 9.048 vozil, od tega 6.196 novih. Januarja 2021 pa se je število prvih registracij znižalo za tri tisoč. 

Če pogledamo samo število prvič v Sloveniji registriranih rabljenih vozil, vidimo, da se po padcu v drugi polovici leta 2020, od sredine leta 2021 število spet dviguje na običajne ravni. Januarja 2021 je bilo v Sloveniji prvič registriranih 1.676 rabljenih vozil, januarja letos pa že 2.227.  

dezurni@styria-media.si

  

Komentarjev 13
  • Avatar pantani
    pantani 14:46 04.april 2022.

    Kakšen avto,še malo,pa za kruh ne bomo imeli!!!

Sorodne novice