Avto
65 ogledov

Vsak nad 300.000 km dvakrat na tehnični

Slovenija 04.11.13, stevec policijskega vozila, skoda superb, foto: Zurnal24 Žurnal24 main
V Bosni in Hercegovini (BiH) želijo vsako vozilo, ki bo prevozilo več kot 300.000 kilometrov, na tehnični pregled poslati dvakrat na leto. "Prevrtalcem" kilometrov se lahko le reži.

Kot predvidevajo spremembe zakona o varnosti v prometu na tleh celotne BiH, se lastnikom vozil v državi obetajo nove obremenitve. Zakon namreč prinaša več sprememb; med drugim bodo odslej v BiH lastniki prvih vozil končno razbremenjeni takojšnjega obiskovanja tehničnih pregledov, saj naj bi prvega opravili šele po tretjem letu starosti. 

Zelo pa razburja predlog, da naj bi morala vsa vozila, ki bodo naredila že več kot 300.000 kilometrov, na tehnični pregled dvakrat na leto. Direktor agencije za varnost v prometu za območje Republike Srbske Milija Radović ocenjuje, da je ukrep pozitiven, saj da je v interesu vsakega lastnika varno vozilo zanj in za njegovo družino.

V BiH je po ocenah namreč kar 80 odstotkov avtomobilov starejših od 10 let, zato ta ukrep s stališča varnosti morda res drži vodo, čeprav bodo morali lastniki za dodaten tehnični pregled plačati še slabih 30 evrov vsako leto, kar za družinski proračun v obubožani državi nikakor ni majhen znesek.

Po inštrukcije v Slovenijo

A zakaj so se odločili za merilo vzeti kilometre, ne pa starost, kot je denimo pred leti veljalo v Sloveniji, ni znano. Vrtenje števcev nazaj, tako analognih kot digitalnih, je namreč zelo preprosto, v Sloveniji pa je ta praksa postala predvsem pri preprodaji rabljenih vozil zelo obsežna, saj je zaščita potrošnikov bolj kot ne pomanjkljiva, praksa pa se v nasprotju z denimo Nemčijo ne pojmuje takoj kot goljufija.

V BiH se očitno še ne zavedajo dovolj, da bodo s tem domačim "vrtačem" omogočili zlato jamo za zaslužek. Kot poroča Ekapija.ba, nekateri odgovorni vidijo rešitev zgolj v dodatnem takšnem ali drugačnem nadzoru. "Glede tega smo nemočni. Morali bomo biti pozornejši na organizacije, ki opravljajo homologacije, da se bo vzpostavilo določeno število servisov z diagnostiko, ki bo takšne nepravilnosti odkrivala," pravi Ilija Šerbedžija, vodja tamkajšnje zveze za tehnične preglede.

Morda pa se v prihodnjih mesecih obeta tudi množičen naval strokovnjakov za števce na inštrukcije v Slovenijo.

Komentarjev 5
  • texpower007 18:32 11.marec 2014.

    glupo je vzeti za merilo kilometre... ampak recimo če daš človečku da ti vrne 100.000km nazaj, plačaš 30€, in maš mir naslednje dve leti, ki poleg tehničnega dvakrat letno ušparaš samo en tehnični tj. 30€, a štekate kaj mislim? 30 ...prikaži več za vrtenje plus dvakrat 30 za tehnični v dveh letih.. zdej, če pa ti negdo z zarjavelim golf 2 84 letnik pride na tehnični z 180.000km bi ga jaz poslal veš kam...

  • texpower007 18:30 11.marec 2014.

    v bivši jugi tud nisi mogu narest 300.000km razen, če si se vsak dan peljal Ljubljana - Beograd haha

  • Pepe007 14:42 11.marec 2014.

    Ma pa ja. 2112, tvoja izjava je za mithbusterse. V bivši Jugi si moral nekoga "poznati", da si kupil navaden cement. Za tehnični pregled je "poznanstvo" tudi prav prišlo. Komu bi v Jugi kdo stopil na prste :)