Avto
30 ogledov

Vse najboljše, micra

Nissan micra
1/8
Nissan
Nissan micra praznuje svoj 30. rojstni dan. V treh desetletjih so po vsem svetu prodali šest milijonov primerkov. Japonski proizvajalec je v ta namen predstavil posebno različico mestne malčice.

Micra, na nekaterih trgih znana tudi kot nissan march, je med kupce v Evropi zapeljala leta 1983. Od takrat jih je bilo na različnih koncih sveta izdelanih že več kot šest milijonov.

V zadnjih treh desetletjih je micra postavila industrijska merila za supermini avtomobile in leta 1993 postala prvi avtomobil japonske znamke, ki se je ponašal z laskavim naslovom evropski avtomobil leta (CotY). Prvo različico (z interno oznako K10) so na Japonskem začeli prodajati konec leta 1982. V Evropo je prišla v začetku leta 1983. Leta 1992 jo je zamenjala zmagovalka v izboru CotY, micra druge generacije z oznako K11.

Tako kot prva je tudi K11 vztrajala na trgu polno desetletje, dokler je leta 2002 ni zamenjala tretja generacija micre z oznako K12. Kupcem je bila na voljo s tremi in petimi vrati in kot micra C+C kupe in kabriolet hkrati s trdno zložljivo streho.

Trenutna, četrta generacija interne oznake K13 je na trg kot pravi globalni avtomobil pripeljala leta 2010. Izdelujejo jo v štirih različnih državah, Tajski, Mehiki, Kitajski in Indiji. Na evropski trg prihajajo micre iz Indije. Micra oziroma march se prodaja v 56 državah globalno.

Posebna izvedenka ob jubileju

Micra 30 izvira iz osnovne različice visia in ima sedemkraka, 15-palčna platišča serijsko in od različice DIG-S, z vrha ponudbe, izposojen zadnji strešni spojler. Prav tako serijske so tudi kljuke vrat in ohišja vzvratnih ogledal v barvi zunanjosti. Micra 30 se od preostalih micer loči po diskretni oznaki na boku, prtljažnih vratih in armaturni plošči.

Nissan micra | Avtor: Nissan Nissan
Micro 30 poganja Nissanov 1,2-litrski atmosferski bencinski trivaljnik z največjo močjo 80 KM, zaradi katerega nosi oznako Pure Drive, namenjeno čistim avtomobilom v ponudbi znamke. Samodejni menjalnik CVT je na voljo za doplačilo. Serijska oprema združuje električni servovolan, občutljiv na hitrost, električni pomik sprednjih šip ter popolno varnostno opremo z ESP, voznikovo in sopotnikovo varnostno zračno blazino pa tudi varnostne zračne zavese. Ročna klimatska naprava je na voljo za doplačilo.

Micra 30 je bila predstavljena na avtomobilskem salonu v Bruslju. Njena prodaja bo stekla februarja.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.