Avto
321 ogledov

Vse več ljudi avtomobil najema

car sharing Anže Petkovšek
Po ocenah nemške svetovalne družbe Roland Berger se storitvam najema avtomobilov obeta 45-odstotna letna rast, kar je velika priložnost za proizvajalce avtomobilov.

Storitve najema in uporabe avtomobila po potrebi oz. "car sharing" pospešeno pridobivajo privržence po vsem svetu, tudi na Kitajskem, kjer ljudje v njih vidijo odlično priložnost za izboljšanje svoje mobilnosti brez stroškov lastništva in vzdrževanja avtomobila. Nekateri avtomobilski proizvajalci temu že prilagajajo svojo prodajno strategijo.

Eden bolj priljubljenih sistemov tovrstnega prevoza je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP EV Card, ki ga je vzpostavil proizvajalec avtomobilov v državni lasti SAIC Motor. Postaje z električnimi vozili so razpršene po vsem mestu, uporabnikom pa omogočajo bolj prilagodljiv in cenejši prevoz kot s taksijem.

Avtomobilisti se vse bolj spogledujejo s storitvijo najema vozila

Avtomobilski proizvajalci, ki se po letih močno naraščajoče prodaje v zadnjem času soočajo z upadom povpraševanja, so se že osredotočili tudi na najemanje avtomobilov. Platforme, prek katerih poteka uporaba, so sicer v domeni drugačnih podjetij, je pa še veliko prostora za rast pri izdelavi avtomobilov, posebej prilagojenih za kratkotrajno uporabo.

Vozniki, ki avtomobil denimo prevzamejo na enem koncu mesta in ga čez eno uro vrnejo na drugem, namreč običajno ne potrebujejo prostornega in močnega vozila, temveč okreten električni mestni avto z dobro multimedijsko povezljivostjo. Že iskanje vozila namreč večinoma poteka prek mobilne aplikacije, ki služi tudi odklepanju in zaklepanju avtomobila ter tudi plačevanju prevoza.
Takšna preprostost uporabe je še posebej priljubljena med milenijsko generacijo, ki jo bolj kot požrešni mestni terenci zanimajo trendovska ekološka vozila, s katerimi se lahko enkrat tedensko odpeljejo po opravkih, ne da bi si jih morali sploh lastiti.

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Storitev zaživela tudi v Ljubljani

Nemški Daimler je denimo pred letom dni zagnal tovrstno storitev v mestu Chongqing. Od takrat so jo razširili še v šest drugih mest in imajo skupno 250.000 registriranih uporabnikov.

Vozila si lahko sicer izposodijo tudi prebivalci in obiskovalci Ljubljane. Lani poleti je namreč zaživela storitev Avant2go, ki so jo po načelih trajnostnega sobivanja razvili v podjetju Avantcar ob podpori družbe Comtrade. V uporabo so najprej dali 50 vozil modelov BMW i3, Smart ED in Renault ZOE.

Avant2Go uporabnikom omogoča uporabo vozil kadarkoli in za poljubne opravke znotraj dneva, pri čemer za vozilo plačajo le takrat, ko ga imajo v uporabi. Uporabljajo ga lahko tudi zunaj Ljubljane, cena pa je odvisna od prevožene razdalje in časa uporabe. Celotna mobilnost poteka brez škodljivih izpustov in v celoti prek aplikacije na pametnem telefonu.

Komentarjev 2
  • ub2005 12:23 01.september 2022.

    kar tudi veliko posameznikov, ki lahko izposojajo svoj osebni avto. Že obstaja veliko spletnih stran kjer lahko to najdeš, kot naprimer https://redcatcars.com/si/. Najeli smo tam avto za svoj dopust

  • francl12 14:37 02.maj 2017.

    ...in kakšna je cena najema???