Avto
135 ogledov

Vsi novi avti po letu 2022 z AEB

City AEB Volvo
V ZDA bodo od leta 2022 vsa nova vozila na trgu imela standardni sistem samodejnega zaviranja AEB.

Pred nekaj dnevi so največji proizvajalci avtomobilov, ki prodajajo avte na ameriškem trgu, dali uradno prostovoljno zavezo, da bodo do septembra 2022 vsa svoja nova vozila opremili s sistemom AEB, saj se je ta v zadnjih letih dokazano izkazal kot zelo koristnega pri preprečevanju nesreč z naletom. V sporazum je za zdaj vključenih 20 proizvajalcev, ki pa skupaj dosegajo kar 99 odstotkov ameriškega trga lahkih vozil: Audi, BMW, Toyota, General Motors, Ford, FCA, Honda, Hyundai, Jaguar Land Rover, Kia, Maserati, Mazda, Mercedes-Benz, Mitsubishi, Nissan, Porsche, Subaru, Tesla, Volkswagen in Volvo.

Dogovor, ki je bil sklenjen v sodelovanju s tamkašnjimi prometnimi agencijami IIHTS in NHTSA, pravi, da lahko nekatere modele izjemoma tudi po 2022 prodajajo brez AEB, če bi se prilagoditve na tehnologijo izkazale za prezahtevne. NHTSA pravi, da bi lahko tehnologija samodejnega zaviranja pomagala preprečiti ali vsaj omiliti kar 87 odstotkov nesreč s smrtnim izidom zaradi naleta od zadaj. Generalno pa bi AEB lahko pomagal preprečiti 20 odstotkov vseh nesreč, kažejo simulacije. 

Dogovor je izrednega pomena, saj so proizvajalci skupaj staknili glave še preden bi jih v to prisilila državna regulativa. V Evropi, ki je bila velikokrat glede avtomobilske varnosti bolj napredna od ZDA (uvajanje obveznega ESC, ABS, ...) podobnega načrta še ni uradno na spregled.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.