Avto
37 ogledov

VW golf, ki leti 334,9 km/h

1/12
Žurnal24 main
Trinajst let star golf, v katerem je še vedno veliko prvotne opreme, je nosilec za te vrste vozilo težko pojmljive hitrostne znamke 334,9 km/h.

Njegov lastnik Jeremy Freedman je rekord med hot-hatchi postavil lanskega oktobra na prireditvi Teksaška milja, ko vozniki na 1,609 km dolgi progi pospešujejo od mirovanja do najvišje hitrosti na že omenjeni razdalji.

Freedmanov dosežek 208,1 milje na uro je še toliko zanimivejši, saj ga je dosegel zgolj s posegi na motorju in podvozju, medtem ko avtomobil ni imel praktično nobenih aerodinamičnih dodatkov. Gre za golfa VR6, ki mu je lastnik delovno prostornino šestvaljnika povečal z 2,8 na 3 litre, nato pa z različnimi mehanskimi dodatki dosegel kar 590 kW (800 KM). Avtomobil uporablja prvotni petstopenjski menjalnik, dodana pa je delna zapora diferenciala, ki pomaga pri prenosu takšne moči na sprednji kolesni par.

Skrivnost v gumah
Raje kot aerodinamične dodatke je Freedman uporabil nekaj trikov za boljši izkoristek moči. Tako je motor "odprl", da se lahko vrti do 8.500 vrtljajev, avtomobil pa je obut tudi v posebne "visoke" prednje gume. Vsakega pol palca višja guma namreč doda okoli 15 km/h višjo hitrost, saj deluje po principu prestavnega razmerja, je razložil.

Pri doseganju rekorda Freedman kot že omenjeni ni uporabljal aerodinamičnih dodatkov, a priznava, da je bil avtomobil nad 250 km/h zelo nemiren in le težko obvladljiv. Kasneje mu je sicer nadel aerodinamični paket, vendar mu je po pisanju revije Eurotuner zaradi močnejšega upora rezultat uspelo le izenačiti, zato bo poskušal iz motorja iztisniti še nekaj dodatne moči.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.