Avto
3 ogledov

VW po novem v lasti Porscheja

Porsche načrtuje, da bo še letos 75-odstotni lastnik Volkswagna. Žurnal24 main
Nemški proizvajalec avtomobilov Porsche je postal večinski lastnik avtomobilskega koncerna Volkswagen.

Nemški proizvajalec luksuznih športnih avtomobilov je pridobil 50,76 odstotka delnic Volkswagna. Prevzem so pri Porsheju načrtovali že za lani, vendar so svoje načrte zaradi cene delnic VW preložili. Pred časom je bila namreč zaradi špekulacij delnica vredna več kot 1000 evrov, v ponedeljek pa se je njena cena ustalila pri 254,74 evra. 

Želijo še več
Porsche pa se ne namerava ustaviti pri tem – letos namerava postati 75-odstotni lastnik VW in s tem pridobiti popoln nadzor nad koncernom. VW je leta 2007 ustvaril 109 milijard evrov prihodkov, medtem ko je sam v poslovnem letu 2006/2007 zabeležil sedem milijard evrov prihodkov.

Scania jih ne zanima
Zaradi večinskega lastništva v VW bo moral Porsche zdaj v skladu s švedsko zakonodajo podati tudi prevzemno ponudbo za proizvajalca tovornjakov Scania, v katerem je VW prevladujoči delničar. Vendar pa v Porscheju pravijo, da bodo za Scanio ponudili le minimalno ceno, ker jih ta ne strateško zanima.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.