Avto
2085 ogledov

VW: Tako malo avtomobilov niso izdelali že 63 let!

Proizvodnja volkswagna ID.3 Epa
V matični Volkswagnovi tovarni v Wolfsburgu bi lahko letos izdelali manj avtomobilov, kot so jih vse od leta 1958. Vodja sveta delavcev Daniela Cavallo pri tem kritizira vodstvo podjetja.

Po pisanju nemških medijev, se za Volkswagen v domačem Wolfsburgu obeta slabo leto za proizvodnjo vozil. Po ocenah, ki so nastale znotraj podjetja, bi lahko letos s proizvodnje linije zapeljalo manj avtomobilov kot leta 1958, poroča Die Zeit. Po treh četrtinah leta je bilo izdelanih le 300.000 vozil.

Čip polprevodnik vezje Čipi Avto So proizvajalci vozil res "100 let za opicami"?

"Zgoditi bi se moral čudež, da bi do konca leta dosegli število proizvedenih vozil iz leta 2020," je dejal eden od zaposlenih v Wolfsburgu. Lansko leto je bilo zaradi ukrepov za boj proti koronavirusu že tako ali tako šibkejše kot so bila prejšnja leta. Leta 2020 je prvič po več kot 60 letih s proizvodnih linij v Wolfsburgu zapeljalo manj kot 500.000 avtomobilov.

Proizvodnja volkswagna ID.3 | Avtor: Epa Epa

Čip polprevodnik vezje Kriza Avto Ni ključnega dela, ni avtov ... ali pa so vse dražji

Vzrok za sedanjo krizo je pomanjkanje polprevodnikov, kar redno vodi do prekinitev proizvodnje, ne le v Wolfsburgu, ampak tudi v drugih avtomobilskih tovarnah. Vodja sveta delavcev Daniela Cavallo je dejala, da "še ne vidi načrta upravnega odbora, kako bi lahko obvladovali to krizo".

BMW Avto Odgovor na krizo polprevodnikov je fleksibilnost proizvodnje

Ocenjuje se, da zaradi pomanjkanja čipov letos ne bo možno po svetu izdelati kar okoli enajst milijonov avtomobilov. Kdaj bo na voljo spet dovolj polprevodnikov, ni znano. Strokovnjaki pričakujejo, da se bo kriza zavlekla tudi v leto 2022. Zaradi tega nekateri proizvajalci avtomobile že izdelujejo v največjem možnem številu in jih nato shranijo do prihoda polprevodnikov, nato pa jih kasneje naknadno opremijo. Nekateri ponujajo tudi modele z manj opreme, ki zahteva vgradnjo čipov.

Komentarjev 4
  • Toma 12:32 21.oktober 2021.

    Vlagajo miljarde in miljarde, delajo pa potem nič??!

  • jakec1575 12:08 21.oktober 2021.

    ze vsaj polleta tarnajo zaradi polprevodnikov. vmes bi ze lahko tovarno postavili. niso te polprevodniki neka znanost.

Sorodne novice