Avto
3090 ogledov

VW zastopnik pri nas: bilo je tudi nekaj hude krvi

Volkswagen polo GTI Saša Despot
Težko leto, nekateri kupci so se načakali, a prihodnost bo precej lepša.

Pri zastopniku koncerna VW v Sloveniji, podjetju Porsche Slovenija priznavajo, da je za njimi izredno naporno jubilejno leto, saj časa za praznovanje 25. obletnice družbe v Sloveniji ni bilo veliko. Največ preglavic sta jim naredila prehod na novi emisijski standard euro 6d-temp (WLTP) in nova direktiva glede varstva osebnih podatkov. Ker matični koncern Volkswagen zaradi pokriznega urejanja afere z dizli ni bil ustrezno prilagojen na prehod na novi standard in so ustrezne homologacije zaostajale, se je to poznalo v zastoju pri dobavah že naročenih vozil. Čakalna doba se je tako v nekaterih primerih podaljšala celo na 10 mesecev, zaradi tega je bilo tudi nekaj "hude krvi", vendar so pri Porsche Slovenija prepričani, da je najhuje mimo in da se bodo leta 2019 lahko veliko bolj posvetili osnovnemu poslu - prodaji avtov. 

Glede samih slovenskih številk novoregistriranih vozil sicer leto 2018 za znamke Volkswagen, Audi, Škoda in Seat ni bilo niti malo slabo. Znamka Volkswagen bo v absolutnem seštevku (prodaja in izvoz) ohranila primat prve znamke v državi pred Renaultom, Audi ohranja primat med premijskimi vozili, Škoda bi lahko prodala veliko več vozil, če bi jih imeli na razpolago iz tovarne, Seat pa z novim valom suvov krepi svoj položaj na trgu. 

Kaj napovedujejo Slovencem za 2019?

V letu 2019 pri omenjenih znamkah napovedujejo kar nekaj zelo pomembnih novih modelov, ki bodo prišli med slovenske kupce. Volkswagen bo tako proti koncu leta pričel prodajati 8. generacijo golfa in prenovljenega passata. A najbolj zanimiva novost utegne biti mali T-cross, saj naj bi križanec v Sloveniji našel kar 1.600 kupcev.

Audi bo po ofenzivi v višjih velikostnih razredih prihodnje leto imel nova močna orožja v manjših razredih. Že takoj na začetku leta k nam prihajata novi A1 sportback in Q3, sledil bo prvi serijski električni audi e-tron, pa Q3 sportback (kupejevska različica), obeta se tudi prenova za Q7 in A4. Napovedujejo tudi novega A3 in prihod treh priključnih hibridov pri obstoječih modelih. 

Pri Škodi bo glavno novo orožje v letu 2019 pred kratkim predstavljena scala, ki bo konkurirala v "golfovem" razredu. Drugo močno orožje pa bo mali križanec za zdaj še neznanega imena.  Prenovili bodo superba in mu dodali opcijo priklopa na elektriko, medtem ko bo nova generacija modela citigo le še povsem električna. 

Znamka Seat bo okrepila položaj med križanci z modelom tarraco (bratranec škode kodiaq), proti koncu leta pa prihaja povsem novi leon. Mali mii bo le še električen.

dezurni@zurnal24.si 

Komentarjev 1
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.