Avto
17992 ogledov

WLTP udaril po Sloveniji, prodaja avtov močno navzdol

Nakup avta Saša Despot
WLTP? O, da, je udaril, in še kako. Prodaja v Sloveniji septembra strmoglavila.

Prehod na okoljsko normo euro 6d temp in WLTP merilni cikel izpustov pri avtomobilih smo v zadnjih tednih že podrobno obdelali in opozorili na težave nekaterih znamk, ki se zaradi potrebe po novih homologacijah kažejo v daljših zamudah pri dobavi vozil kupcem. Spet druge znamke pa so prehod opravile razmeroma gladko in vsaj na zunaj brez posebnosti. 

Eden od bralcev je javil, da še vedno čaka na pred sedmimi meseci naročen avto, ki je bil že zdavnaj izdelan na Češkem, sedaj pa tam še kar čaka na homologacijo.

Avtomobilski ključi Avto Podražitve novih vozil: Čakajo na navodila države

Težave so, dokazuje tudi statistika

Prvi konkreten kazatelj težav zaradi prehoda pa je statistika na novo registriranih vozil za september. V Sloveniji je bilo po podatkih podjetja ARDI registriranih 4.879 osebnih vozil, kar je daleč najmanj letos. Februarja je bila številka registracij kar 7.818. Septembra 2017, torej pred enim letom, pa je v Sloveniji nove registrske tablice dobilo 6.138 vozil. Vseeno je v tem hipu rast trga še vedno pozitivna in znaša na letni ravni dobrih osem odstotkov.

Statistika je zanimiva tudi ob zavedanju, da ogromno vozil po prvi registraciji zelo hitro zapusti slovenski trg - gre za t. i. enodnevne registracije, s katero si domači trgovci izboljšujejo statistiko tukajšnje  "prodaje", dobiček pa dejansko ustvarjajo prek meje.

Volkswagen zgolj z dvema uradnima modeloma ohranil 2. mesto

Vodilna znamka zadnjih let Volkswagen je po dolgem času padla na drugo mesto, saj je največ avtov septembra registriral Renault (702). Vendar pa je Volkswagnu uspelo z registriranimi 595 avtomobili zadržati drugo mesto (mesec prej 796, julija 1.271 ...), čeprav je že avgusta uradno ustavil večino prodaje - na spletni strani domačega uvoznika že skoraj dva meseca ni mogoče dostopati do cenikov velike večine modelov. Dostopni so le ceniki za modela polo (prodanih 146) in touareg.

Kljub temu pa so septembra registrirali 162 golfov, 72 tiguanov, 41 passatov ... Od golfa ima več registracij pri nas v minulem mesecu le renault clio (278).

Matični Volkswagen je sicer že poleti močno zmanjšal proizvodnjo zaradi počasnega homologiranja v skladu z novimi zahtevami, vse dobave pa potisnil globoko v jesensko obdobje.

Golf TDI avtomatik | Avtor: Anže Petkovšek Golf 7 TDI Anže Petkovšek

Avtomobilski ključi Nova pravila Avto Nova pravila: Številnih motorjev ne boste več našli na ceniku

Nekateri so znali izkoristiti 

WLTP ima tudi pozitivne lastnosti za tiste, ki so se nanj pravi čas pripravili. Pri Oplu, kjer so modelno paleto pravi čas uskladili, so se tako pohvalili, da so na nemškem trgu po dolgem času zabeležili kar 10,2 odstotni delež pri prodanih avtomobilih, kar je porast za 2,6 odstotka in najboljši september v zadnjih 12 letih. Celo v Franciji je njihov delež skočil na 4,3-odstotni delež. 

Iz nekaterih držav, kjer so letni davki na motorna vozila tesno vezani z izpusti CO2, pa so bili premiki gromozanski. Tako je na Nizozemskem v avgustu, zadnji mesec pred uvedbo novih (višjih) lestvic izpustov, prodaja v primerjavi z lanskim avgustom narasla kar za 53 odstotkov. Že septembra pa v primerjavi z letom poprej strmoglavila za 16 odstotkov ... 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 3
  • Avatar Mariwalla
    Mariwalla 01:36 05.oktober 2018.

    Dobrodošli na najboljši seks Dating site = = > Sexydrom.com

  • Janez_53 10:09 04.oktober 2018.

    Naslov se mi zdi popolnoma blesav! Komu pravzaprav je namenjeno tako bedasto pisanje???

  • mph 09:47 04.oktober 2018.

    Oh, kaj prav specifično Slovenijo je to samo udarilo? Wow,