Avto
85 ogledov

X5 si je na novo popravil krono

BMW X5
1/18
Andrej Leban
BMW X5 v svoji tretji izdaji je predvsem tehnološka evolucija predhodnika, a je to dovolj, da ostaja še naprej eden zastavonoš velikih športnih terencev. Šestvaljni dizel še naprej najbolj logičen.

Ni lahko nadgraditi uspeha kar 1,3 milijona prodanih primerkov v prvih dveh generacijah. X5 je v svoji 15 letni zgodovini BMW-ju nakoval velikanske dobičke, tudi zato, ker je bil eden prvih bolj cesti kot terenu namenjenih terencev. Čeprav vsaj v Evropi časi niso naklonjeni takšnim vladarjem cest, pri BMW-ju žezlo kujejo dalje in odgovarjajo na izziv, medtem ko denimo na drugo generacijo audija Q7 ali volva XC90 še kar čakamo. 

Tretji X5 je še malenkost zrasel v primerjavi s predhodnikom, kar na skladnost oblike ni nujno pozitivno vplivalo, menda pa ima daljši nos pozitiven doprinos k varnosti pešcev. Vsekakor se iz oči v oči z X5 ni dobro srečati, saj že pogled na ogromno masko strese hlačnici. Luči sledijo najnovejšemu trendu zavihkov ostalih bavarcev, celotna pojava kljub shujševalni kuri še vedno tehta krepko prek dve toni. 

Opcij, da se ti zmeša

Notranjost je ena od najbolj pozitivnih zgodb X5. Kaj vse je v njej in koliko gumbov je mogoče pritistniti, je odvisno predvsem od tega, kaj iz kar 20 strani dolgega seznama doplačil si bo kupec privoščil. Koliko izbire je na voljo in kako po osebni noti si je mogoče prilagoditi avto, morda ponazarja kar izkušnja z notranjo osvetlitvijo, saj je na razpolago kakih 10 kombinacij, s katero glede na trenuno razpoloženje določamo, kakšne barve naj bo ponoči črta prek armaturke, kakšna osvetlitev v vratih spredaj in zadaj, pri nogah … V vsakem primeru je na celotni armaturki blizu 70 gumbov, kar je že skrajna meja za logično obvladovanje, zato bo zanimivo videti, kako bo BMW na ta izziv odgovoril v prihodnosti. 

BMW X5 | Avtor: Andrej Leban Andrej Leban
Merilniki ostajajo klasično privlačni, dopolnjuje jih podolgovat in grafično odlično podprt osrednji zaslon, na katerem denimo navigacija s 3D objekti dobi nov pomen.

Spremembe za prihodnje rodove

Delovno okolje je tako tipično za vse predstavnike znamke evolucijska nadgradnja najnovejših BMW-jev. X5 tako za prihodnje rodove prinaša novo obliko ključa, ki ni več simetrične oblike, stikalo za centralno zaklepanje pa se je preselilo iz prostora med sredinskimi zračnimi režami na vrata, medtem ko je namesto njega tam zdaj stikalo za izklop sicer serijskega AEB sistema za opozarjanja na trk. Nov je tudi prikazovalnik za xDrive pogon, ki voznika obvešča o prečnem in vzdolžnem nagibu vozila ter o poziciji prednjih koles, kar naj bi olajšalo delo tistim, ki se nameravajo z avtom podati na brezpotje. A razen sistema za plazenje drugih dodatnih pripomočkov avto za off-road nima.

Je pa X5 ohranil dvodelna zadnja vrata, zgornja so serijsko elektrificirana, spodnji del omogoča lažje nalaganje in tvori polico za piknike. Slabše se odreže rolo, ki ne pozna enostavnega odmikanja, saj nima niti popolnih vodil. 

Prostor z omejitvami

X5 je najprostornejši BMW na trgu, centimetrov je dovolj za prednja in  zadnja dva potnika. Morda tudi za tretjega mladoletnika, a na račun zadnje klopi razmerja 40:20:40 gre Bavarcem zamera, da niti v tako velik avto ni mogoče vzporedno spraviti treh otroških sedežev. Tako bodo morali lastniki s tremi majhnimi otroki poseči po doplačljivi tretji klopi, ki pa bistveno zmanjša uporabnost sicer 650-litrskega prtljažnika.

Pelje se impozantno

Že omenjene mase X5 na ovinkih in prek grbin ne more skrivati, čeprav še vedno deluje izrazito bolje kot njegov predhodnik z neuradnim priimkom “titanik.” Po zaslugi podvozja, širokih pnevmatik in hipno odzivnega 4x4 pogona pa je v ovinkih sila zanesljiv, razen rahlega podkrmarjenja niti ob namernem pretiravanju ne dopušča nikakršnega dramatiziranja, progresivni volan je športno natančen.

BMW X5 | Avtor: Andrej Leban Andrej Leban
Prek avtocestnih neravnin avto v normalni nastavitvi podvozja lahkotno plava tudi pri visokih hitrostih, zvočna zatesnitev pa je izredna, tako da občutek za hitrost hitro prevara voznika in ga strezni šele pogled na iglo merilnika za hitrost.

Šestvaljni dizel ostaja tista prava izbira

Nekdaj je bil 30d ena najbolj logičnih pogonskih oznak za X5, a kako bo s tem danes, ko pa bo verjetno marsikoga premamil prvič uporabljeni štirivaljnik v različici 25d. Menim, da bo šestavljnik ohranil primat, saj se nenazdanje po vseh karekteristikah bolj poda poslanstvu avtomobila, tudi skok v porabi ni tako znaten, ne gre pozabiti zvočne kulise šestih batov.

S 190 kilovati je motor še močnejši od predhodnika, narasel je tudi navor, celoten avtomobil pa od 0 do 100 km/h požene v 6,9 sekunde, zaradi česar bo za seboj pustil celo večino hot-hatchov! Seveda se najdejo še zahtevnejše stranke, a trilitrski dizel je glede na rang avtomobila zelo pragmatična izbira. 

Poraba za navadnega smrtnika ni majhna, a glede na vse skupaj realna pri 9,5 litrih. Zmanjšuje jo lahko sistem jadranja, ko avtomobil v povezavi s podatki iz navigacijske naprave loči povezavo med motorjem in kolesi.

BMW X5 | Avtor: Andrej Leban Andrej Leban

A malce nerazumljivo sistem deluje le v motorni nastavitvi Ecopro, ki že tako dokaj zamori odzivnost motorja. Nujna za delovanje funkcije je tudi naprednejša (dražja) navigacijska naprava. 

Niso pri ceni dodatkov malce zašli?

Osnovna cena X5 30d je skoraj 70 tisočakov brez vsakršnega pogleda na seznam dodatne opreme. Skupna cena je tako tudi zgolj z nujnimi dodatki vsaj 10 odstotkov višja, grajo pa si zasluži predvsem precenjena tehnologija, denimo radarski tempomat s funkcijo stop&go, ki je ocenjen kar na 1.854 evrov. In čeprav deluje solidno, ni po nežnosti zaviranja in pospeševanja niti približno na ravni kakšnega izdelka iz Volva. Slednji pa bi za to ceno v paketu ponudil še številne druge asistenčne sisteme.

X5 je naprednejši, prostornejši, odzivnejši in bolj izpopolnjen od predhodnika. Vseeno prave revolucije ne prinaša, morda niti še ni časa zanjo. Je pa tudi res, da X5 med vsemi večjimi SUV-i izraža nek poseben status njegovega lastnika, zato bo marsikateri med njimi videl nujo, da si čimprej nabavi najnovejšo igračo in obnovi svoj status. Njegovi glavni in najnovejši konkurenti so denimo mercedes-benz M, ki pa ne deluje tako prepričljivo na cesti, ali pa range rover sport, ki pa zna biti še precej dražji, a za vsak slučaj tudi bolj terensko navdahnjen.

Podatki o vozilu

Motor: 2.993 cm3, turbodizeski
Največja moč: 190 kW (258 KM) pri 4.000 vrtljajih
Najvišji navor: 560 Nm pri 1.500 vrtljajih
Poraba na testu: 9,5 litra/100 km
Zmogljivosti: 230 km/h, 6,9 sekunde od 0 do 100 km/h
Cena: od 68.300 evrov (testnik 90.366 evrov)

Komentarjev 2
  • spenjac 16:28 01.maj 2014.

    škoda, da je to eden najmanj zanseljivih avtov na cesti.

  • spenjac 16:28 01.maj 2014.

    škoda, da je to eden najmanj zanseljivih avtov na cesti.