Avto
12 ogledov

Z belo ne morete zgrešiti

Avtomobili bele barve se zadnje čase prodajajo kot vroče žemljice. To potrjuje t Žurnal24 main
Pred desetletjem je bila najbolj "in" siva, nekaj zadnjih let je vladala črna, danes pa prestol najbolj vroče avtomobilske barve zaseda bela.

Že deset let in več je še vedno najbolj prodajana barva med avtomobili siva, poleg te pa se vse bolj uveljavlja bela, katere prodaja je samo lani zrasla za rekordnih 67 odstotkov. Vseeno pa je siva še naprej najbolj prodajana. Med 33.095 prodanimi avtomobili od 1. januarja do 30. maja letos je bilo tako kar 15.059 sivih, kažejo podatki agencije Ardi.

 

Bi ga prebarvali?

Okoli 1500 evrov bi stalo prebarvanje večje limuzine z ene v drugo barvo. V ceno ni všteta demontaža in montaža avtomobilskih delov.

Siva kot avtomobilska barva velja za najbolj nevtralno, zato je zelo zaželena pri poslovnih in službenih vozilih. Pri določenih znamkah pomeni tudi polovico prodaje pri posameznem modelu. Predvsem po lanskoletnem salonu v Frankfurtu pa je bela barva doživela velik razcvet, še posebej pri avtomobilih višjega cenovnega razreda.

Barva vozila sicer bistveno ne vpliva na dobavni rok, čakalne vrste so ponavadi bolj odvisne od motornih izvedenk, so nam povedali pri zastopnikih za vozila Ford in Mercedes-Benz.

Zanimivo je tudi, da lahko razlika v ceni pri rabljenih avtomobilih višjega razreda zaradi barve dosega tudi deset odstotkov ali več.

Mnenje strokovnjaka
Bojan Nikolič, terapevt energetskega zdravljenja z barvami, pravi, da je bela barva odprtosti in prepustnosti ter izraža dostopnost voznika, medtem ko črna kot barva imidža in neprepustnosti izraža željo po varnosti in izstopanju.

V sivi se po njegovih besedah skriva nagnjenost k tradicionalizmu, medtem ko rdeča izraža akcijo in gibanje. Kot je še povedal Nikolič, je na slovenskih cestah veliko avtomobilov temnih barv, zaradi česar pri voznikih prepoznava občutek ogroženosti in nagnjenosti k zaščiti.

Tudi umazanija šteje
Najmanj so madeži umazanije vidni na avtomobilih sive barve, precej bolj pa pri beli in črni ali drugih temnejših barvah. Temnejše barve poleti tudi precej bolj segrejejo avtomobil.


Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.