Avto
5592 ogledov

Z novim obveščanjem hitreje do cilja

Potovalni čas Dars Dars
Obvestila, ki jih je vredno videti.

Dars je začel na nekaterih svojih avtocestnih portalih objavljati podatke o predvidenem času, ki je potreben v času zgostitev prometa za vožnjo do naslednjega pomembnejšega izvoza. Gre za način obveščanja, ki je še posebej na zelo prometnih avtocestah zahodne Evrope že dolgo prisoten in vsakodneven pojav. Na ta način namreč upravljalec omrežja voznika obvešča, ali se mu izplača do cilja zaviti na kakšno alternativno pot in koliko časa mu bo ta glede na trenutne prometne razmere vzela.

S tem pa upravljalci cestnih tokov posredo tudi vplivajo na obnašanje, saj naj bi bilo voznikom jasno, koliko časa bo trajala pot in da z nevarno vožnjo na prekratki varnostni razdalji, nepotrebnimi zaviranji in pospeševanji ter vijuganji z levega na desni pas ne bodo ničesar pridobil.

DARS avtocesta varnostna razdalja prehitevanje motor Dars Avto Spoštujte nove oznake na naših avtocestah

Kot so za Žurnal24 pojasnili na Darsu, so novost najprej vpeljali v okolici Ljubljane in sicer v okviru obsežnejše obnove predora Golovec. "Pričeli smo prikazovati potovalne čase na posameznih grafičnih prikazovalnikih spremenljive prometne signalizacije (portalih nad avtocesto), da se lahko vozniki pravočasno odločijo za alternativno pot," pravijo pri upravitelju slovenskega avtocestnega omrežja. 

Potovalni čas Dars | Avtor: Dars Dars

"Spremljali bomo, kako bo zadeva delovala in se obnesla in če se bodo pokazale zadovoljive lastnosti, bomo prikazovanje potovalnih časov uporabili tudi po koncu obnove vzhodne cevi predora Golovec, ki je predvidena sredi avgusta letos. V prvi fazi predvsem za ljubljanski obroč in vse štiri avtocestne vpadnice nanj, torej tam, kjer obstajajo avtocestne alternativne poti."

Razcep Malence s predorom Golovec velja za enega prometno najbolj obremenjenih delov našega avtocestnega križa, na katerem se stikata vzhodna in južna ljubljanska avtocestna obvoznica ter dolenjska avtocesta.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 3
  • sam1 21:55 05.julij 2020.

    To pa zasluži nagrado za inovativnost-zahodna Evropa je ta obvestila prikazovala ža par desetletij nazaj,zraven pa še narisan grafikon avtocest glede na porabo časa....

  • Igor Jurše 15:27 05.julij 2020.

    Razvoj prometne varnosti pri nas nikoli ni šel v to smer,da bi producirali samozavestne voznike ki si lahko privošči branje napisov ali pa da jih sploh zanima kaj se okoli njih dogaja.Mi imamo hitrost in pika.

  • Ivo 09:31 05.julij 2020.

    Ste poskrbeli tudi za to, da vam tovornjaki ne ustavljajo več pred odcepom za predor Golovec in vozijo vzvratno, ker je zaprt za tovorna vozila?