Avto
18 ogledov

Z več varnosti prihranili

Nesreča na dolenjski avtocesti Saša Despot
Prva povečana skupna dejavnost vladnih in nevladnih organizacij po vsej državi bo v prvih dneh februarja in bo usmerjena v povečanje varnosti pešcev.

"Lani smo vnovič ujeli trend zmanjševanja mrtvih in poškodovanih udeležencev v cestnem prometu, ki smo mu bili priča zadnjih pet let," je zadovoljen Ljubo Zajc, direktor Javne agencije Republike Slovenije za varnost prometa (AVP). Slovenija je sicer ena od sedmih držav članic Evropske unije, ki ji je od leta 2001 do leta 2010 uspelo prepoloviti število mrtvih. "Na račun večje stopnje varnosti je država predvsem na področju zdravstva in sociale prihranila okoli 20 milijonov evrov," opisuje Zajc.

Dobro prvo četrtletje

Slovenske ceste so do lanskega 30. decembra zahtevale 132 smrtnih žrtev, v istem obdobju leta 2011 pa 139, navajajo policisti. "Lani se je samo v prvih štirih mesecih število mrtvih prepolovilo, julija in avgusta pa se je to stanje nekoliko poslabšalo," pravi Zajc. Izboljšanje stanja varnosti gre na račun prepolovljenega števila mrtvih v Podravski regiji z Mariborom in 30-odstotnega zmanjšanja mrtvih v Osrednjeslovenski regiji z Ljubljano. "Na področju dejavnikov gre izboljšanje pripisati manjšim hitrostim ter večji varnosti motoristov in kolesarjev," dodaja.

Priložnost v toplih mesecih

Večja stopnja varnosti je bila lani dosežena s četrtino manj represivnih ukrepov v primerjavi s prejšnjim letom, poudarja Zajc.

Meni, da se bo letos stanje varnosti v prvih štirih mesecih po vsej verjetnosti poslabšalo, predvsem zaradi alkohola, hitrosti in dekoncentracije med vožnjo, med bolj ogroženimi bodo tudi pešci. "Priložnost za izboljšanje tiči v spomladanskih in poletnih mesecih, kjer bi bilo treba predvsem ob koncih tedna junija, julija in avgusta povečati preventivne dejavnosti za motoriste in kolesarje ter hitrost in alkohol," ocenjuje.

Na AVP so skupaj z nekaterimi organizacijami že decembra pripravili skupen načrt dejavnosti za letos. "Z dejavnostmi, ki so v njem opredeljene, bomo poskušali kljub pomanjkanju finančnih sredstev zagotoviti vsaj stanje varnosti, kot smo ga imeli lani," poudarja Zajc. Prvo povečano skupno dejavnost na območju celotne Slovenije bodo izvedli v prvih dneh februarja na področju varnosti pešcev.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.