Avto
170 ogledov

Z zaporo obalne ceste zadovoljni vsi, razen skuteristov

Zapora obalnr ceste MOK
Po dolgih desetletjih prizadevanj je Obala in s tem vsa Slovenija dočakala veliki dan, ko so zaprli obalno cesto med Koprom in Izolo. S tem je okoli dva kilometra dolg odsek odslej vrnjen ljudem.

Zapora ceste velja med priključkom Ruda na izolski strani in med priključkom na Krožno cesto na Koprski strani. Ta odsek je torej odslej zaprt za motorni promet, razen izjem, v prvi vrsti ljudi, ki imajo na tem delu dostop do svojih bivališč, vendar le iz smeri Kopra. Še naprej bodo lahko odsek uporabljala tudi intervencijska vozila.

Ves ostali motorni promet je preusmerjen skozi predor Markovec, saj to omogoča nedavno soglasje Darsa, da je območje hitre ceste med Koprom in Izolo izločeno iz vinjetnega sistema. Alternativna pot predoru pa vodi tudi po lokalnih cestah prek Markovca. 

Ups, saj res, kaj pa skuterji?

Sedanji pas neposredno ob morju, tako imenovana Parenzana, bo namenjen izključno pešcem, na obalni cesti pa bodo neposredno po zaprtju en vozni pas uredili v kolesarsko stezo, enega pa namenili intervencijski poti, piše STA. Poleg koles bodo lahko kolesarsko pot uporabljali tudi vozniki mopedov, ki ne presegajo hitrosti 25 km/h.

Obalna cesta skozi Markovec | Avtor: Erazem Leban Erazem Leban
Na drugi strani pa to pomeni tudi, da bodo morali vsi vozniki skuterjev in mopedov, ki ne dosegajo homologirane hitrosti 60 km/h in s tem ne smejo zapeljati na hitro cesto, odslej za pot med Izolo in Koprom uporabljati obvoz čez hrib Markovec.

Kaj bodo storili najprej po zapori?

Izolski župan Igor Kolenc je sinoči za TV Slovenija povedal, da so odveč strahovi tistih, ki se bojijo množične pozidave na novo pridobljenem koščku obale.

Obalna cesta Koper Izola | Avtor: Občini Koper/Izola Občini Koper/Izola

Kot je zagotovil, bodo vsi posegi premišljeni in v tesnem sodelovanju z naravovarstveniki, ter da bo novi obalni pas namenjen predvsem rekreaciji in umiku od hrupa vsakdana. 

Takoj na začetku bodo tam, kje je to mogoče, odstranili varovalno ograjo, ki je delila sprehajalno pot od ceste, in uredili kolesarske oznake. V naslednjem koraku pa si bodo prizadevali za ureditev napeljave za tuše in za osvetljavo. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 10
  • Žurnalček 19:50 20.marec 2017.

    Vsa dvosledna vozila na kakršen koli motor z notranjim izgorevanjem ABSOLUTNO PREPOVEDATI ! Dovoliti samo kolesarjem in elektrovozilom !

  • Žurnalček 19:36 20.marec 2017.

    Sedaj lahko na tem področju začnejo delati hotele naslonjene na hrib in dvignjene nad cesto ! Ala Monte Carlo !

  • djdj 12:10 20.marec 2017.

    skuterjev in mopedov, ki ne dosegajo homologirane hitrosti 60 km/hNerazumljivo napisano oz. bedaste pravne ureditve. Moped kategorija AM(bivša H) je vozilo, katerega maksimalna hitrost je 50kM/h. To vozilo ne sme na avtocesto ali hitro cesto, kjer je najmanjša dovoljena ...prikaži več hitrost 60kM/h. Smešna ureditev.